Hej!

Efter att ha läst om allt som ingår i undersökningsplikten så ställer man sig frågan vad som inte ingår.

Vad tillåts man alltså förutsätta vara OK? Att säljaren äger fastigheten, har bygglov och att det inte ska byggas en väg rakt över det? Eller sträcker sig undersökningsplikten till att man måste jaga rätt på alla papper hos alla myndigheter själv?

Det kan ju tydligen finnas hur många konstiga myndighetskrav på hus som helst. Pratade med en herre som en gång fått krav från kommunen att hans hus skulle skyddas för det hade kulturvärde _och_ rivas eftersom det fanns flera huvudbyggnader på fastigheten. :rolleyes:
 
Vad jag har förstått faller det inom undersökningsplikten att kolla upp att alla papper stämmer. Exempelvis bygglovhandlingar.
Kort sagt kan man väl säga att allt som går att ta reda på utan att förstöra fastigheten ingår i undersökningsplikten.

Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som borde varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten för jämförliga fastigheter samt omständigheter vid köpet
 
Man kan förutsätta att om säljaren har lagfart, så är det hans/hennes. Tror jag.
 
Ja men det gäller att kontrollera att säljaren verkligen har lagfart. Dett hör till mäklarens uppgifter, men som köpare bör du antingen kontrollera att mäklaren har kontrollerat, eller hellre ta ut uppgifterna själv.

Här ha varit flera tråda genom åren där någon skrivit kontrakt, sedan har det visat sig att det fanns flera delägare som inte alls ville sälja. Ofta i samband med dödsbon som säljare.
 
Nanny Fine
Allt som säljaren garanterat. Om du t.ex. har en utfästelse på att isoleringen på vinden är 40 cm, så ka den vara det. Se till att ha det skriftligt bara.

Såg att någon citerat jordabalken 4:19 beträffande dolda fel och det innefattar bara sådant du inte kan besiktiga, men som du ändå skall kunna förvänta dig är OK. T.ex att en dränering från förra året är gjord efter förra årets normer. Ingen begär att du ska gräva upp och kontrollera hur djupt rören ligger t ex. Du får dock inte ha kunnat hitta indikationer på att dräneringen inte är OK, såsom onormalt mycket fukt i källaren, för då är din undersökningsskyldighet utökad.....
Hänger du med???
 
Så om jag förstår rätt: om säljaren skriver på ett papper där han eller hon specifikt utlovar att pannan fungerar, rören inte läcker och elen uppfyller enligt vid byggåret gällande normer etc. så är man safe. Låter bra! Tack!
 
Njae allt som säljaren med en specifik utfästelse har garanterat. T.ex att pannan fungerar blir en diffus utfästelse. Det ska vara så pass specifikt som det du skrev om elen.

MVH Lorant
 
Som sagt en utfästelse skall vara trovärdig och specifik.

Säger säljaren att rören inte läcker så är ju första frågan: Hur vet han det? Vilka rör är det som inte läcker, är det precis alla byggnadsdelar som är rörformade, varmvatten, radiatorrör, avloppsrör? Räknas hängrännorna dit?

Kommer du senare och hävdar att det kallvattenröret till diskbänken läcker, så kanske säljaren säger: Jag tänkte på stuprören, vi hade ju precis diskuterat det nya taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.