Hej på er,

Försöker få klart för mig vad som ingår i alla dessa försäkringar, dvs Byggfelfösäkring, Färdigställandeförsäkring samt Konsumtlagen (ingen försäkring men ändå).

Vad händer om jag upptäcker ett fel på en maskin, byggnaden eller dräneringen inom 1 månad, 6 månader, 2 år samt 10 år.

Vad händer om entrepenören går i konkurs under bygget.

Vad händer om en vara levereras defekt, vem har ansvar.

Tacksam för all typ av feedback.
 
Färdigställandeförsäkringen täcker kostnader in till 10 % av entreprenadsumman om entreprenören skulle komma på obestånd och inte kunna fullfölja byggnationen. Betalning får inte ha skett för mera än utfört arbete. Någon självrisk finns inte.

Byggfelsförsäkringen täcker kostnader för skada till följd av väsentligt fel som framträder under 10 år från slutbesiktningen. Det finns många undantag, t.ex. gäller inte försäkringen för skador som annnan försäkring såsom villaförsäkring täcker. Självrisken är 0,5 basbelopp (ca 20 000 kr). Läs villkoren på bolgens hemsidor.

För fel som framträder inom två år från slutbesiktningen gäller i första hand entreprenörens garanti, om entreprenören kan uppfylla åtagandet. Inom dessa två år är det entreprenören som skall visa att han inte är skyldig. Detta är tvingande krav enligt konsumenttjänstlagen.
Entreprenören har även ett ansvar i upp till tio år för fel som framträder och funnits från början. Efter år två är det dock beställaren som skall visa att det är ett fel och att det just fanns från början.

Detta var regler i en entreprenad. Om det är fråga om endast leverans av en vara, ex.vis en småhusbyggsats utan arbete, har leverantören en tvåårig garanti från leveranstillfället. Reklamation skall framställas snarast efter det att felet upptäckts.  
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.