Så här ser vårt japanska körsbärsträd ut när det blommat klart. Likaså förra året, innan dess bodde vi inte här. Inte varit någon köldknäpp sedan den blommade.

Någon som har en gissning på vad som hänt?
 
  • Närbild av ett japanskt körsbärsträd efter blomning med vissna blommor och blad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Japanskt körsbärsträd med vissna blommor och gröna blad, utan tecken på frostskador.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vissna blommor och blad på ett japanskt körsbärsträd efter blomningen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det behöver inte vara en köldknäpp, det räcker att det är stjärnklart (inga moln) för att temperaturen på en körsbärsblomma skall sjunka 5-7 ˚C
Man ser att lufttemperaturen står på flera plusgrader men en yta som som har fritt uppåt har flera minusgrader p.g.a. Värmeutstrålning.
Om ni har tillgång till en digital IR termometer och siktar upp en stjärnklar himmel så visar den -43˚ men siktar ni på minsta moln så får ni plusgrader på displayen.
 
Japansk körsbär ger väl ingen frukt. Är det inte normalt att de gör så där?
 
Många av löven har ju torkat in, det där är ett träd som inte alls mår bra. Jag skulle gissa på någon svampsjukdom men det är svårt att säga. Prydnadskörsbär drabbas av en mängd olika sjukdomar.
 
Det där är rejäla skador, tror inte att frost orsakat detta. Till och med magnolior som är oerhört känsliga för frost klarar en tillfällig, svag frostknäpp nattetid bättre.

Sådär kan det se ut när växter fått bekämpningsmedel på sig, har ni besprutat mot ogräs i närheten av trädet? Om inte lutar jag också åt att det är svamp
 
På mittenbilden ser man några grenar med friska löv. Var kommer de kvistarna ifrån, är det kanske ett toppympat träd och de friska grenarna kommer från under ympen?
 
Det var en svampsjukdom som tydligen drabbat många körsbärsträd detta år. Hade en trädgårdsperson här som skar borta alla vissna/döda delar. Nu är trädet fint igen.
 
  • Gilla
Abies koreana och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.