Vi ska tapetsera och måla i vårt hus och har hittat en yttervägg med treetex. Den gamla tapeten har spruckit uppifrån och ner längs med flera av skivorna, och vi vill förstås inte att detta ska hända igen.
Innanför treetexen finns ett tjockt lager puts och sedan tegel. Eftersom väggen inte har någon annan isolering vore det kanske dumt att ta bort treetexten? Är det möjligt att sätta 13 mm gips direkt mot puts, eller måste man ha reglar?

Finns det annars någon metod för att ta upp rörelserna i treetexen (elastiskt spackel eller silikon?) så att man kan tapetsera tryggt? Väggen verkar lite fuktig, det bor extra många silverfiskar och spindlar i just den väggen, kanske detta får treetexen att röra på sig.

Vi gjorde tyvärr ett knytnäsvvstort hål i treetexen när vi undersökte vad väggen bestod av, några tips på hur man lagar? :surprised:
 
Vi har också tretex i alla våra väggar. Efter att ha både målat på armeringsväv och tapetserat direkt på spacklad tretex i några rum har vi gjort följande erfarenhet:

Tretex, spackel, armeringsväv, färg = bra (än så länge)
Tretex, spackel, tapet = sprickor i tapeten

Nu ska vi förmodligen inte tapetsera några fler rum, men om vi gör det blir det förmodligen samma förarbete som för målad vägg, dvs armeringsväv, som verkar hålla ihop hela baletten. Dessutom är det en fördel att måla en vertikal sträng på väggen där tapetskarven kommer att gå i samma färg som tapeten, så lyser det åtminstone inte vitt/grått när tapeten går isär.

De rum vi har tapetserat har tidigare haft 3-4 lager tapet, och där var det bara en enda spricka i en enda vägg. Dock rev vi ner alla tapetlager, och har nu sprickor på 3-4 ställen - både en rejäl spricka mitt i en våd, men fram för allt att våderna glipar.

Kan du inte sätta upp 6 mm renoveringsgips ovanpå tretexen? En stor fördel som vi ser med tretex är dels isoleringsförmågan, dels att det är så mycket lättare att sätta upp saker på väggarna när man slipper gipsankare.

Hoppas jag kunde bidra med lite info i alla fall.

/alacs
 
Det här med fukt i väggen måste du åtgärda. Fungerar hängrännan, är den hel, och hur är det med dräneringen? frigör väggen på utsidan en bit ner och kolla hur det ser ut. Att ha rabatter/jord upp mot väggen, är att tigga om problem, lägg singel/skärv eller annat stenmaterial närmast väggen, ca 300mm ut från denna.
Hålet i väggen lagar du med puts/lagningsbruk. Gips går inte att lägga dikt mot yttervägg, och knappast tretex heller om nu väggen är fuktig. Limma skarvremsor i tretexens skarvar med vattenfast lim. Brukade själv skära remsor av den vanliga glasfiberväven, då denna är betydligt kraftigare än de köpta för detta ändamål.
Läste dåligt, med hålet i väggen.... I tretexen får du snygga till hålets kanter, gör en passand bit av tretex. limma några bitar av tunn mazonite (sättlim) på baksidan av den befintliga tretexen, som den tillpassade biten landar mot, som också trycks fast i sättlim=spackla
 
Tack för svaren!
Alacs, det var stora sprickor i de befintliga tapeterna och de hade armeringsväv under sig, så det verkar inte hjälpa. Hade jag orkat börja om kanske vi hade satt gipa utanpå alltihop, men jag förstår i och för sig inte varför inte gipset också skulle spricka/röra på sig? Som det är nu anser vi oss klara med det hopplösa underarbetet, men vi får inte bort sprickorna ens när vi spacklar. De kommer fram igen i spacklet. Vi hade tänkt måla två väggar, men vi får gå över på tapet eftersom färgen väl kommer att rinna in i sprickorna. Vi är tyvärr medvetna om att tapeterna kommer att spricka, och det känns inte kul.

Saturnus, tack för lagningstipset, vi har lagat med masonit och hoppas att det funkar.
 
med fukt i väggen, har säkert de långa pappspiken rostat av, därav rörelserna i tretexen. Försök fäst upp där det känns löst, en 100mm mellan spiken är nog nödvändigt. Ett annat problem som ofta dyker upp när tretexen spikats på lertegelväggar, är att spikens galvning rostar av, och sedan har man bruna fläckar på tapet eller om väggen målats med "plastfärg". Själv brukar jag rostskyddsmåla spikskallarna.
 
Vi tror inte att det är så farligt med fukt i väggen i alla fall, men tack för tipsen, vi ska tänka på det du nämnde.
Vi fick tips idag i färgaffären om att sätta fiberduk över sprickorna, så vi köpte några bitar och smackade upp. Hoppas att det funkar.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.