T
Det verkar finnas 2 versioner på om det går/inte går att komplettera gammal kutterspånsisolering med gullfiber, så vad gäller egentligen med följande förutsättning:

Gammalt furugolv från 30-talet på bottenvåningen, golvreglarna är c:a 55 cc. Konstruktionen från källaren och upp är 3cm furuplank-papp-bärande balk, 3cm furuplank. Isolering är ren kutterspån förutom framför köksdörr där en slags slagg är lagd över kutterspånet som då legat i botten. Husets grund är uppmurad granit där en tvärgående syll med papper under håller balkarna på plats.

Problemet är nu att fukt har läkt in i en spricka i betongen under köksdörren under c:a 30 år, fukten har sugits upp av slaggen+kutterspån och fått 3 balkar +syll att börja ruttna vilka nu ska bytas ut.

Ska vi riva ut all kutterspån och lägga ren gullfiber, eller endast komplettera med gullfiber vid själva fuktangreppet, och i anslutningen till betongtrappan, vad är bästa princip där. Furuvirket och balkarna i övrigt är i toppskick och väldigt torrt- och vi vill undvika att föra in något isolermatrial som kan komma i konflikt med den gamla isoleringen.

Vad säger expertisen i detta ?
 
expert?

men kan de vara så att den murade betongklunsen, trappan, är kall och också orsakar kondens "innanför"?

nja varför röra något som för övrigt funkar bra
behåll nuv funktion eller gör efter konstens alla regler
och det är ej lätt när man skall in i gammalt/befintligt

vad skulle syftet med bytet vara, energibesparing och det går ju att skatta och ställa i jämförelse till kostnad/arbete
jobbet brukar dra iväg ("när man ändå håller på")

ja det var inga råd, bara fundering runt trappen
 
Som jag förstod det vill TN-Funkis byta pga den nuvarande isoleringen inte fungerar bra..
Ruttnar Samt att 3 balkar blivit skadade..

Går det inte att hinda fukten att komma in? tex dränera?

jag är rädd att om man byter till tex gullfiber så blir dina nya fixade balkar tvungna att suga åt sig ännu mera fukt då Spån isoleringen inte finns längre.. (gullfiber suger inte åt sig vatten men kan bli blöt)
 
T
Problemet med den gamla isoleringen är att slaggen fungerar som ett fuktbatteri, den suger åt sig fukt men torkar ut mycket långsamt, medans kutterspån torkar avsevärt mycket snabbare.

En liten osynlig springa under dörrfodret är orsaken där regnvatten under många år gått in, därefter först gått på syllen-sen gått in i slaggen som vidarebefodrat fukten nedåt i lagret med kutterspån och sen in i sidan på 3 bärande furubalkar.

För att inte äventyra den gamla konstruktionen är vi inne på att göra helt rent på grundmuren och mura om mot dörrfodret för att täta, därefter takpapp (med tjära) som viks upp mot nya betongen, bakom denna papp så nya syllen där sen de nyskarvade balkarna läggs.
Vi tror att vi ska lägga gullfiber från tjärpappen och c:a 50 cm in -därefter tar kutterspånen över igen.

Oavsett kutter/gullfiber så åker all gammal slagg ut, och den fanns bara framför själva dörren, angränsande balkar intill hade bara kutterspån utan slagg, det kanske var någon slags standard förut mot fukt typ kondens där slagg verkar fungera, men när det rinner in små mängder regnvatten blir slaggen istället rena batteriet och håller kvar fukten i månader.

Testade med luftavfuktare-kutter blev torrt på c:a 3tim medans slagg hade fukt kvar efter 2 dar i "öppet läge", så då blir det ju än värre när det är instängt under furuplank med papp. Finns det någon som vet varför man la på slagg på kutterspån, själva hittade vi 5 döda råttor, men bara i slaggen, ingen fanns i kutterspånet -kan det ha varit mot gnagare ?
 
T
Edit: Enligt flera av den äldre generationen är "slaggens" egentliga huvudsyfte brandskydd, där det då var tänkt att vid ev brand så faller slagget ner och kväver elden. Nackdelen med detta är just att det suger åt sig fukt som bara f-n.

Så vi kör Gulllfiber längst ut-behåller och fyller på kutter där så behövs och slaggen förpassas till soporna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.