Hej! jag och min sambo har precis köpt hus på landet i norra skåne och där det bara elelement samt två kaminer och en vedeldad köksspis som står för rums värmen. Värmen till vamtvattnet är en varmvattenberade.

Än så länge är det bara vi två i huset men i framtiden blir det väll barn med. så som vi har det nu så har vi sovrummet på nedanvåningen men på åvanvåningen finns ingen värme merän elementen så det kommer ju sluka endel ström där sen när det blir någon som bor där..
Kaminerna och spisen är ju på nedanvåningen så där stannar ju värmen kvar. Huset är ett gammalt hus som ligger på landet som är tillbyggt i början av 2000 talet. (återkommer med storleken på det sen när jag mätt) den gammla delen i huset är renoverad och alla rum är isolerade mer i golv och vägga. fönsterna är utbytta mot nyare tvåglasfönster. så det känns rättså tätt huset.
det är källare under både den gamla delen samt den nya delen. i den gamla delen står varmvattenberedaren och reningsverk. i nya finns inget merän oisolerade lekablocksväggar. kommer troligtvis bli någon typ av bardum i nya delen senare.

tanken är att det skall in element i hela huset (luft luft pump är provat tidigare och funkade inte bra)
frågan är hur räknar man ut husets energibehov? Samt vad för storlek det ska va på elementen?

Samt den stora frågan.. vad tycker ni att man skall ha för värmekälla?

Återkommer med uppgifter om huset med mått och sånt sen..

Mvh Andreas
 
Fick du ingen energideklaration när du köpte huset? Det skall säljaren ha gjort. Även om såna skall tas med stora skopor salt så ger det ju en fingervisning iallafall. Ännu bättre är om du kan få senaste årens el och vedförbrukning av tidigare ägaren så har du en mycket bättre bild. Att räkna ut det är mycket svårt särskilt med ett tillbyggt hus med varierande isolering osv.

Det låter som det är ett äldre hus med inte så öppen planlösning så det stämmer nog som du skriver att ett vattenburet system måsten sättas in. Då är frågan om du vill ha golvvärme eller radiatorer (element) . Det är ju en smaksak och beror på om golven är fina eller om ni vill byta ut dom.

Hur stora radiatorerna skall vara beror lite på värmekällan , värmepumpar trivs bäst med lite lägre temperatur ut i systemet (framledningstemperatur) då behöver du fler eller större radiatorer. Skall du elda med ved eller pellets kan man ha högre temperatur ut och då mindre element.

Sen värmekälla så beror ju det på, på landet har man ofta bra tillgång till ved och om man orkar pyssla med det . Vill man ha det bekvämast möjliga så blir det någon slags värmepump, jordvärme om man har tomt som det funkar på. Det är lite billigare att gräva ner än att borra för bergvärme och i skåne där det ofta är lerigt funkar det bättre. Annars en luft-vatten pump. Kolla på tomten ifall du har en gammal dricksvattenbrunn som man också kan använda som en slags budget bergvärme.
 
Spontant och utan tillräcklig info: Då ni får barn så kommer er tid (för att pula med ved etc) att minska drastiskt och energiförbrukningen att öka ordentligt (mera tvätt, barnen växer upp, fler som ska duscha). Då ni bor på landet har ni gott om mark och tillgång till grävare. Då är det lämpligast med markvärmepump, eftersom ni kan få slangen nedlagd billigt. Se till att överdimensionera både slinga och pump ifall ni vill ha varmgarage sen.
 
hej! energideklaration fick vi inte. för att huset är köpt av mina svärföräldrar så är inte intreserad av att tvinga dom på en sådan kostnad för vi har fått det till ett bra pris.. har ju all information av dom vad det har kostat för dom med.. men dom har eldat mkt i kaminerna samt att har dom haft elementen på i sovrummen så har oftast dom stängts av på morgonen när dom har kört hemifrån. så svårt att utläsa vad deras utgifter på det har varit..

Det är ett äldre hus som sagt är tillbyggt. från början va det bara ett litet torp/stuga. golven är ju rätt nya så tanken har varit radiatorer. är osäker på hur bra golvärme är med. känns ju riskabelt om det börjar läcka..

våran tanke är att ved är uteslutet. för det har vi ingen tillgång till i mängder utan bara lite grann så det räcker lagom till kaminerna som också ska behållas.
Vi är ganska bekväma av oss och gillar vara iväg på mkt olika grejer så det hade varit skönt med värme där konstant. men frågan e om man ska satsa på luft/vatten pump då eller man ska ta steget fullt till bergvärme vilket är en dyrare historia..
Om man säger att man vill ha något av dom alternativen kan man ha samma storlek på elementen samt rören till båda dom grejerna eller man rekomenderar andra storlekar till det ena eller de andra..
Skall ju in helt nya sånna grejer med så är ju rätt viktigt att det blir rätt. tanken är att försöka sätta i elementen och dra rören själv och sen får någon rörfirma fixa installionen av resten..
 
Jag skulle säga att det är samma lösning med vattenburet system oavsett vilken typ av värmepump du sätter in. Skall man vara petig skulle man kanske ha något större radiatorer till luft/vatten med det är finlir. Det är vanligt att man byter från olja till bergvärme med samma radiatorsystem och det blir oftast helt ok.

Sen tycker jag inte du skall hänga upp dej på att vattenburen golvvärme skulle läcka. Tror inte det är vanligt alls och läcka kan ju ett radiatorsystem göra också, ofta har man rören dragna dolt i väggar osv och du har mycket mera skarvar än med golvvärme så det är nog snarare tvärt om.

Kostnad radiatorer vs golvvärme är nog ungefär samma om man ändå vill göra om golven och man köper nya grejor, dock kan man få tag i begagnade radiatorer billigt om man jobbar lite på det. Vet en som köpte från en rivningsfirma till skrotpriset och sedan trycktestade, blästrade och sprutmålade dom själv. Blev otroligt billigt.

Tycker du skall var lite försiktig att hoppa på bergvärme direkt, i skåne är det ofta för mycket jord och lera till berget och det blir dyrare då. Ev kan du kola om din kommun har lagt ut karta över borrhål (energibrunnar) då kan du se om dina grannar har bergvärme och hur djupt dom borrat. Står även hur långt det är till berget ( iallafall i min kommun) då får du en fingervisning om det är lämpligt eller inte. Mina föräldrar bor i eslöv och för dom var jordvärme mycket billigare än bergvärme.

Tillsist så även om detta är ett väldigt bra forum så finns det specifika just för värmepumpar, googla lite...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.