Vi har fått ett utredningsprotokoll på ett hus vi är spekulanter på. Bifogar ett utdrag här:

Marken består av sand som täckts med plastfolie, sand ligger ovan plasten.
Plastfolien täcker inte hela marken och mikrobiell påväxt finns på den bara marken.
Grundmurarna/hjärtbalkarna består av lättbetong.
Grundmurarna är motfyllda inifrån med sand.
Blindbotten består av Asfaboardskivor.
Blindbottensläkt, syllar och synliga golvbjälkar består av rötskyddsbehandlat trä.
Fuktspärr finns under syllarna.
En frånluftsventil kopplad till de mekaniska frånluftssystemet i bostaden finns monterad en bit från luckan.
Mikrobiell påväxt finns lokalt på blindbotten i del runt luckan och frånluftsventilationen.
Fuktkvoten uppmättes stickprovsvis i blindbottenläkten till mellan 20-22.5%.
Ett provhål togs upp i blindbotten ca 1 m från luckan. Bjälklaget har isolerats med mineralull. Materialprover från Asfaboarden, mineralullen samt från marken togs med för luktkontroll. En mikrobiell lukt kändes från provet av sanden och en svag lukt av asfalt från Asfaboarden.

Momentana klimatmätningar:
RF 88 %
Ånghalt 9,9 g/m3
Fukttillskott 1,0 g/m3


Vi vill väldigt gärna ha huset , men vill inte köpa ett mögelhus! Vad innebär det som står i protokollet? Total katastrof? Inte så farligt ?
 
Jag är absolut ingen expert på att tolka sånt här. Men det låter ju inte som helt utan anmärkning. Har inte besiktningsmannen/firman hjälpt er att tolka uppgifterna?

Jag tycker att ni skall fråga dom om vad dom tycker att det betyder, vilka åtgärder skulle dom rekomendera osv.

En fråga i sammanganget är ju vad det var för sorts besiktning och åt vem?

Om ni har anlitat besiktningsfirman för att göra en s.k jordabalksbesiktning (som innebär att dom tar över ansvaret för er undersökningsplikt) så bör ni fråga dom om detaljerna och i viss mån lita på vad dom säger.

Om detta var en besiktning av annan karaktär, ex. beställd av säljaren så bör ni fortfarande fråga besiktningsmannen, men inte lita på vad han säger. Om ni vill köpa huset så skall ni göra jordabalskbesiktning, beställd av er, och med en besiktningsman vald av er (inte ex. av mäklaren). Detta är särskilt viktigt när ni nu har en uppgift som tyder på att något kan vara mycket eller lite fel.

Det viktiga med jordabalksbesiktningen är att då har ni en besiktning gjord av någon som är anvarig inför er för korrektheten av sitt resultat. Om ni nöjer er med en besiktning gjord på säljarens initiativ så är besiktningsmannen KANSKE ansvarig inför säljaren men absolut inte gentemot er.

Ni kan ju även som en komplettering försöka be någon expert ex. hos anticimex eller Munters (konsultfirma inom fukt) att uttala sig om vad som står i besiktningsprotokollet (ev. mot betalning, nör vara billigare än att få ut demför att titta). Det kan ju vara så att det som står är katastrof, och då finns det ju ingen anledninga att kasta ut mer pengar på besiktning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.