Hej på er. Detta är mitt första inlägg i detta forum. Har läst många inlägg med frågor och svar och oftast kommer det otroligt genomtänkta svar.
Jag bor i en relativt ny bostadsrätt som är ca 5år gammal. Nu är det diskussioner och någon vill installera en luftvärmepump för att kunna få lite kyla den varma årstiden så min fråga är?
Är det någon som har erfarenhet hur en sådan process SKALL gå till?
Jag har svårt att tänka mig att var och en bara kan motera en luftvärmepump utefter eget tycke och smak!!
Hus skall förfarandet se ut typ kontakta styrelsen med att lämna in en motion inför årsmötet/stämman?
Skriva in i stadgar om vad som får göras eller inte beträffande montaget?
Är det mågot speciellt man måstenta hänsyn till typ buller eller skriftligt medgivande av närmsta berörda grannar!!
Tackar på förhand!!
/ Anders
 
Du kan ju be dem att välja en tyst modell och kanske ha utedelen på balkongen så den inte syns, men det är svårt att hindra dem från att installera enligt Lawline... https://lawline.se/answers/utfora-atgard-pa-bostadsratt-och-foreningens-tillstand

Kanske ni behöver göra beräkningar för att se om bärande vägg klarar hålet men det är så litet som behövs att det säkert går och ni inte kan ge avslag på grund av detta.
 
Claes Sörmland
Om det rör sig om flerbostadshus så är det första att tänka på att bygglov måste sökas för att hänga uteenheten på fasaden.

Det andra är att utedelen vanligen hamnar utanför lägenheten (utanför insidans ytskikt på ytterväggen), alltså den del av huset som föreningen ansvarar för underhållet av. Medgivande från styrelsen krävs således att ta upp hål i fasaden och montera ytterdelen.

En tredje grötig fråga är det där med underhåll. Den vanliga lösningen är att föreningen ansvarar för underhållet av dylik installation. Men det kan ju också vara den som har installerat den, t ex den som bor i lägenheten. Problemet uppstår när bostadsrätten överlåts, nu är det inte solklart längre vem som äger värmepumpen och vem som ansvarar för dess underhåll. Här blir det lätt konflikter där en köpare menar att det är föreningen, kanske med stöd i stadgarna och styrelsen/föreningen inte alls vill underhålla lite slumpvis uppsatta värmepumpar.
 
  • Gilla
klimt och 1 till
  • Laddar…
Som tillägg till inlägget ovan
En fjärde punkt är hur beslut bör fattas. Det troliga är att en installation kan ses som en väsentlig ändring, som då kräver beslut på en föreningsstämma. Efter ett sådant beslut bör den som ska installera komma med ett underlag för hur installationen ska ske, vilka bullerkonsekvenser det har och hur framtida underhåll ska ske. Man kan möjligen skriva ett avtal att det är den boende som ansvarar, men det är knepigt att föra över det ansvaret till ny ägare, så troligen blir det föreningens ansvar. I vår förening hr vi en äldre anläggning som ger bullerproblem för grannarna där inget görs för att styrelsen hävdar att det är den boendes ansvar medan den boende hävdar att föreningen ska stå för underhåll. Så många frågor att klarlägga före installation
 
RoTe
Underbart omöjligt detta är. En billig lösning som ger stort välbefinnande, speciellt för äldre och andra utsatta, så kan vi absolut inte ha det!
 
Claes Sörmland
RoTe RoTe skrev:
Underbart omöjligt detta är. En billig lösning som ger stort välbefinnande, speciellt för äldre och andra utsatta, så kan vi absolut inte ha det!
Haha, ja just denna apparats fysiska uppenbarelse med en innerdel och en stor utedel är nästan som konstruerad för att inte passa med bostadsrättsformen för upplåtelse av lägenhet.

Men bara man medveten om det så går det ju att följa bostadrättslagens upplägg. Enklast är att låta föreningen ansvara för installationen för de som vill och att det finansieras med kapitaltillskott. Årsavgiften höjs för de som har installerat en värmepump för det framtida underhållet. Det skriva in i stadgarna att bostadsrättshavaren ansvarar för innerdelens rengöring. D v s samma lösning som för golvbrunnar som ju också ligger i gränslandet mellan att vara en en del av lägenheten och avloppsgrodan som ligger under dess golv.

Den andra möjligheten är att lägenhetshavaren ansvarar för underhåll av hela luftvärmepumpen. Då får man ändra i stadgarna så att detta uttryckligen står. Skiljer sig inte mycket från vad som är vanligt för lägenhetens ytterdörr, ofta ansvarar lägenhetshavaren för dess underhåll trots att den s a s även har en utsida som helt uppenbart ligger utanför lägenheten.

Sen går ju inte att kringgå bygglov för fasadändring och även styrelsens OK behövs för installationen.
 
  • Gilla
RoTe
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.