Sitter ju som bäst med Sweet Home 3D och skissar planlösningar.
Men jag undrar vad för symboler som används då man ska märka ut eldragningar, uttag, brytare osv på en ritning?

Har försökt sökt efter detta på nätet, men kammat noll. :S

Hälsningar
Lantbrukarparet
 
Elritningar är i huvudsak ritningar på hur det ska fungera och inte vart tex. rören/dosorna ska ligga utan mellan vilka dosor dom ska gå. Hur/vart man lägger dom avgör man när man lägger rören. Har man önskemål om exakta placeringar av nått ska man måttsätta just det som man vill ha på en exakt position. Det mesta är inte måttsatt utan det sätter man enligt El-AMA och Svensk standard. Nått som man ska försöka vara noga med är att rita rätt antal ledare mellan dosorna, så att man senare slipper dra om tråden.
 
Tyvärr upprättar elektriker nästan aldrig relationsritningar med exakt var rör är dragna. Absolut minimalt borde allt dokumenteras med foto vid nybyggnad / ombyggnad.

Vid kontor och liknande "seriösa" byggen händer det att det finns detaljerade ritningar på exakt väg för kanalisation, hur ledningar ska märkas osv. Annars blir det omöjligt att underhålla. Samma krav ställs normalt inte vid privatbostäder.
 
Och det beror på att ytterst få privatpersoner är villig att betala vad det kostar, och det kan man ju förstå då det är en mycket begränsad nytta man har av den typen av ritning. Som verksam i byggsvängen upplever jag ytterst sällan att man skulle ha behov av dom uppgifterna.
 
Om man inte är helt "it-skraj" så kan det väl iofs inte kosta jättemycket att ta ett gäng bilder med digitalkameran när rör+dosor är monterade men gips eller motsvarande inte är monterat, och maila över till kunden, och låta kunden skylla sig själv om mailboxen inte klarar mer än t.ex. de 25MB som gmail klarar...
 
Tror det till viss del är att en del hantverkare inte gärna vill visa upp vad de har gjort. En del blir arga när kunden vill inspektera arbetet. Det brukar å andra sidan inte vara de som gör ett särskillt gott jobb.

På sistonde har det börjat komma hantverkare som dokumenterar vad de gör med foto under arbetet. Kunden ser exakt vad som är gjort, och hantverkaren kan enkelt visa att ev senare fel inte är deras.

När det börjar bli dags att ändra saker (flytta väggar, utöka, bygga till osv) så har man verkligen nytta av exakta ritningar.
 
Det finns ju till och med en elektriker som skriver både här och på yrkes-el-forumet som själv visar bilder på jobben för hela världen att beskåda. Klart seriöst (fast kundarbeten bör bara visas om kunden tycker det är okej, såklart). Det lär göra det lättare att få fler kunder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.