Jag håller på med några stolar och sliter mig rätt svettig på att skåla ur sitsen som ska ner 15mm i vresig alm.
Jag kör med skrubbhyvel, skölp och en böjd spånhyvel men det är rätt tungt jobb. Finns det något effektivare att ta bort bulken med?
Träsvarvprojekt på arbetsbänk med verktyg i snickeriverkstad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
...även sett några youtube klipp på power carving med nån speciell skiva i vinkelslipen https://youtu.be/5FXu2Ymf_ck

Du kommer nog ha hela verkstan täckt i damm efteråt.
 
En tjäckla skulle väl funka? Man får vara försiktig så man inte få för stora utslag bara.
 
Trähyvel och travisher på en arbetsbänk med träspån och ett delvis snidat trästycke.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Jobbar på med skrubbhyvel o travisher och det går ju men en tjäckla låter som ett bra verktyg för att ta det värsta. Har sett nån helt böjd bandkniv nånstans också, är de för grovavverkning eller går det bara i färskt trä?
 
Kollade din hemsida för ett tag sen och hade för mig du gröpt ut stolsitsar förr. Du har ju den där monsterskivan till vinkelslipen, är den långsammare än att karva för hand? Lite sugen på en sån så du får gärna dela med dig lite erfarenheter.
 
Jo, jag har den där Arbortech men den är läskig, den låter som fan och det blir damm exakt överallt så man tappar lite njutningen med att bygga. I alla fall för mig eftersom jag försöker gå över till mer handverktyg. Inser att det är lyxproblem och att jag har alldeles för många verktyg redan det är roligt att hitta nya lösningar.
Märkte att om man var lite noggrann med fiberriktningen så kunde travishern ställas rätt så grovt
 
Redigerat:
Ok, jag förstår till fullo, det är klart trevligare med tysta och dammfria metoder. Nu ska jag inte sabba din tråd med fler elverktygsförslag:)
 
  • Gilla
rolcar
  • Laddar…
Hur skulle det vara att grovarbeta med en vanlig yxa?
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
Now we're talking :D. Slängsickel som det heter på lågsvenska

mvh Findus
 
  • Gilla
Pysslarn
  • Laddar…
Jag har sett en som gjorde liknande arbeten med olika handverktyg, om du vill se direkt, hoppa till avsnitt 15:
https://www.youtube.com/watch?v=ej4DU-GeakE&list=PLL_KlogKd1xf-P7ObrjmBHEWgiZAl37lx

Där använder han en tjäckelyxa tror jag det är för grovjobbet, gränsfors har en sådan, liten modell och stor modell finns:
https://www.gransforsbruk.com/product/gransfors-liten-tjackelyxa/

Sedan ett annat verktyg som kallas en scorp på engelska, vet inte vad det svenska namnet är, ser ut som en barkkniv som blivit böjd.
 
Redigerat:
  • Gilla
nanowire
  • Laddar…
Den videoserien var ju en guldgruva om man ska göra stol. Tack så mycket! Ska kolla om Djärv Hantverk kan göra en tjäckel och en scorp/inshave.
 
jag har byggt två stolar, baserat på den eminenta youtube serien av curtis buchanan ovan. Himla go gubbe med mycket finess i nyporna.

En scorp funkar prima att skåla en sits i furu eller liknade. Man kan gå på rätt hårt och grov avverka men den har även lite finess och man kan faktiskt småpilla sig ner tills sicken tar vid. Jag har en Ray Iles för en femhundring och stålet i den är väl sådär. Får bryna säkert tre gånger till en sits i furu men annars är den bra. Välbalanserad och go att jobba med. Till hårt trä kan det bli alltför segt med bara en scorp och att gå loss med en innan tjäckla låter klokt.
 
Jag kan inte skryta med att ha gjort så många sittsar men den metod jag använt och tycker fungerar är att dels borra några grunda hål som ett sätt att hålla koll på hur djupt man är/ska ner och det andra är att såga skåror med några cm mellanrum, med en tunn dragsåg kommer man enkelt ner även i en skålad sitts, mycket snabbare att grovavverka sedan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.