Hej!

Här på västkusten står vi inför övergången till digital-tv under hösten 2007 och jag försöker förstå vad vitsen är med denna övergång från analog till digital tv-teknik.
Som det funkar idag har jag perfekt bild, kan spela in program lite som jag vill dvs kan titta på en kanal och spela in en annan kanal, slipper massa krångliga och fula boxar. Har frågat runt i bekantskapskretsen men inte fått så bra svar att jag blivit övertygad om att fördelarna överväger nackdelarna med digital-tv.

Med digital-tv måste jag ha ytterligare en svart låda vid varje tv med ytterligare en fjärrkontroll och kan inte spela in ett annat program än det jag tittar på. Vad är finessen med det jämfört med dagens system?

Med digital-tv får jag ytterligare onödiga tv-kanaler som jag inte vill ha. Givetvis väljer jag själv vad jag vill titta på men ändå.

Nu tycker säkert många som läser detta att jag är en bakåtsträvande, teknikfientlig tönt men jag vill ändå ställa frågan. Jag är själv mycket teknikintresserad men tycker ofta att det finns ett alltför okritiskt förhållningssätt till nya tekniker. Behöver vi verkligen fler tv-kanaler, video-on-demand, mer reklam och dåliga tv-program osv??

Övertyga mig om digital-tv:s förträfflighet och jag skall glatt gå och köpa min lilla svarta digitalbox!
 
Största fördelen jag ser är att det görs plats i etern för andra tjänster (beror ju på vad det som frigörs används till såklart.) Men detta och att den gamla tekniken säkert börjar bli dyr att underhålla och strömkrävande.
Ang fula boxar är detta som med snabb takt kommer att försvinna då allt fler TV mm har inbyggda diggmottagare vilket jag personligen är emot då jag inte använder dem iaf men det är ju jag det.
Bild kvalite mm ser inte jag som en stor fördel heller.
 
I höst behöver du inte övertygas längre, då är du tvingad att skaffa en box :)
 
Jaja, jag vet, men jag vill ändå ha en bra motivering till varför detta teknikskifte är bra för konsumenten :D
 
För den enskilda konsumenten ser inte jag heller en direkt fördel om man inte vill ha fler kanaler. Men jag tror att det i framtiden ger fördelar för alla då etern är full och att då fylla den med analoga kanaler är fel.
 
Jakob27 skrev:
Som det funkar idag har jag perfekt bild
Hej!

Svårt att svara, beror helt och hållet på dina referensramar.

Min mor tycker att det är perfekt ljud i hennes 10år gamla mono TV, jag kan inte titta på TV hos henne för mina öron "värker".. ;-)

Samma med bildkvalite, sitter man på en 20" så kan det se bra ut men släng den
bilden på 100" projektor så förstår man skillnadden på en analog och digital signal, du ser skuggbilder mm som inte syntes på en 20".

Efter man har uppgraderat så vill man nog inte gå tillbaka tror jag.
 
Det vi är i nu får man väl kalla en övergångsfas. Om några år kommer nog de flesta nya TV-apparater att ha inbyggd digital-mottagare. De finns redan nu och det funkar precis som en "gammal" TV (d.v.s. en fjärrkontroll).

Fördelar? Tja, jag tycker iallafall att den programguide man har tillgång till är ett bättre alternativ än att bläddra i text-TV-sidor. Eftersom programguiden är integrerad i mottagaren kan man t.ex ställa in att den ska byta kanal när ett visst program börjar. Man har även snabb tillgång till en sammanfattning för varje program/film som sänds.
 
Har haft Dolby Prologic ljud i TV/hemmabio sedan -94 och kan nu få Dolby Digital 5.1 från vissa program via digitalsändningar. Har man en gång haft en ljudanläggning för detta så vill man inte byta tillbaka med t.ex. olika triller, Melodifestivalen, Så ska det låta, mm.
Och DD 5.1 ger tittande och lyssnade till en njutning. Mera burkar, jajamen, det blir det men även svärfar/mor över 70 njuter när de är på besök.
 
Antar att det är markburet som diskuteras.
Bättre bild och ljud, inga skuggbilder. (Antingen är det bild eller så inte, ok den fryser ibland vid svag signal. Svårt att säga ved som är bättre vid svåra mottagningsförhållanden, förmodligen gamla analoga) Största fördelen är väl att på ett enkelt sätt kunna få flera kanaler, visserligen en del betalkanaler.
HD-TV i startgroparna - klart bättre bild. (OK, beror på avstånd och bildstorlek. Ögats förmåga att upfatta pixlar)
För Leverantören (Terracom) så är det uppenbara vinster, fler kanaler på samma frekvens och sändareffekt. Kostnaden per utsänd kanal är mycket mindre än vid analog sändning.
 
Bytet till digital-TV är inte alls av omsorg om dina ögon och öron. De analoga TV-sändningarna tar upp ett väldigt stort frekvensband. Genom att byta till digitala sändningar frigörs dessa frekvenser och kan användas till mer inkomstbringande tjänster, som mobiltelefoni etc.
 
Att den digitala tekniken är överlägsen den analoga är inga tvivel om, men det borde satsat på TV över ip redan från början, istället står vi nu med ytterligare en (redan omodern) infrastruktur som skall underhållas.
 
Problemet är ju bara att det är långt ifrån alla som kan få en tillräckligt snabb IP tjänst för att du ska kunna se på tv.. IP-TV kräver minst 5 Mbit vilket i praktiken innebär max 5.5 KM från en utbyggd telestation och eget kopparpar av hyffsad kvalitet
 
Om vi tittar bortom det svaret att digital-TV tar mindre plats i etern, så bereder detta plats för fler kanaler. Det finns ett rätt så stort tryck på att få sända fler kanaler i etern, med ett specialiserat utbud. Vi har sett hur flera dagstidningar startat TV-kanaler, nästa val lär vi säkert få se TV-kanaler från de politiska partierna, och från många större invandrargrupper finns ett stort intresse av att kunna sända TV på ett eget språk till en rimlig kostnad.

Här finns också en rad olika sportförbund som är populära åskådarsporter och där man ser möjlighet att ta kontrollen över mediabevakningen, sända sina evenemang i egen regi och tjäna mycket mer pengar än idag. Det finns idag flera TV-kanaler med kvinnor, tonåringar eller barn som målgrupp. Vi kommer få se mer projekt med målgrupper som män, pensionärer, akademiker etc.

Fortfarande har svenska hushåll generellt sett investerat i våra vardagsrum så att vi vill titta på TV just där, och inte i skrubben där datorn står. De som köpt sina nya stora Platt-TV kommer vilja sitta i sin favoritfåtölj ännu många år, men de vill se på sina favoritprogram. Därför får vi Digital-TV nu.
 
Tack för alla intressanta svar!

Det verkar som om det handlar om att frigöra bandbredd i etern samt ett utökat kanalutbud.
Frågan är väl varför vi behöver fler kanaler egentligen? Folk sitter väl redan idag och tittar på tv för mycket eller?

Kan det vara en del av en gigantisk plan från statsmakten för att passivisera befolkningen och därigenom flytta fokus från de verkligt brännade frågorna såsom ungdomsvåld, utslagenhet, vanvård av äldre mm mm?
 
Nyligen läst 1984 ??? ;);)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.