Vi sålde vårt hus för ett år sedan och efter besiktningen skulle elsanera lite i garaget vilket vi tyckte att vi gjorde. I och med att lysrören och utebelysningen satt med stickproppar tyckte vi att det inte är fast installerat och att det inte innefattar den sk elsaneringen (enligt besiktningsmannen skulle vi fästa upp och ta bort lite sladdar) nu har köparna kommit och tycker att vi inte gjort vår del. Min fråga är Är det en fast installation om det sitter en stick-kontakt i slutet på sladden från lysrör och utebelysning? Vad innebär elsanering?
 
Begreppet elsanering betyder nog inget speciellt. Ofta används det som begrepp när man bygger om elsystemet i ett hus för att passa en "elallergiker". Vilket nog är något helt annat än vad ni har i ert hus.

Du har rätt i att saker som kopplas in med stickpropp är inte fast installerade. MEN ett föremål som är fast placerat i/på huset SKALL vara fast installerat. En utelampa som är fastskruvad i väggen skulle jag tro måste vara fast installerad. Lysrörsarmaturer i taket kan nog vara lite gränsfall.

Dvs. det kan vara så att en del av ert åtagande kan definieras som att ni borde tagit dit en elektriker som installerade en del av det som idag tydligen är inkopplat via sladdar.

Rent juridiskt så låter det som lite lagom flummigt formulerat så att köparen troligen inte kan kräva er på något, men det bör ni nog kontrollera med en jurist.
 
Tack för svaret, vill bara tillägga att lamporna ute var av lågvoltstyp och inte fast instalerade.
 
Gråzon. Är lysrörsarmaturen upphängd, typ pendelarmatur, så kan är stickproppsanslutning OK. Är den däremot fastskruvad, dvs fast monterad, anser jag att den ingår i den fasta installationen och skall anslutas fast via strömbrytare. Sitter armaturen ansluten till ett vanligt vägguttag så ska den ha inbyggd strömbrytare. Annars ska den anslutas till ett lamputtag.

Vad är det för typ av utebelysning? Enbart att de är av lågvoltstyp behöver nödväntigtvis inte innebära att de klarar sig undan fast anslutning. OK om det är ett komplett kit med stickproppsansluten trafo och lågvoltsarmatur.
 
Är det inte så, vid överlåtelse av bostad, att armaturer som är anslutna med stickpropp inte tillhör fastigheten och att ni alltså kan ta med dom hem?

Gäller ju då såklart ej sådant som är anslutet med stickpropp men BORDE vara fast anslutna.. som lysrörsarmaturer i garage.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.