I planbestämmelserna för en tomt som vi funderar på att lägga bud på står det att uthus och andra gårdsbyggnader får uppta en yta av max 20 kvm men lite längre fram står det att uthus ej får inredas med boningsrum. Nu undra jag vad som är ett boningsrum. Tanken vi hade var att ha ett sovrum/gästrum där. Om man isolerar och lägger golv, räknas det som boningsrum då? Enligt rikstermbanken är uthus: "hus som inte är sammanbyggt med huvudbyggnad på samma fastighet och som innehåller utrymmen vilka kompletterar ändamålet för huvudbyggnaden " och där anges som exempel "Exempel på uthus är garage, bod, förråd och skjul." Men en bod måste ju kunna vara isolerad?? och om vi antar att det är omöjligt att få bygga ett uthus som sovrum, då måste man väl ändå kunna gå ner 5 kvadrat och kalla det friggebod utan att byggnadsnämnden har nått att säga till om?
 
Vad ett uthus är besvarar inte Plan- och bygglagen. Det är tolkningsbart, vilket betyder att lagstiftaren överlämnat åt kommunala bygglovsmyndigheter och domstolar att avgöra saken.

Det finns inga som helst hinder i lagen mot att du isolerar en bod, möblerar den och håller den varm och puttrig. Du får visserligen inte använda den som "bostad", men den som vill ifrågasätta bruket hamnar i betydande bevissvårigheter...

"Sover dom därinne? Eller vad PYSSLAR dom egentligen med!?!?!"

Med andra ord: Du kan nog sova lugnt. ;)
 
En sjöbod räknas ju som ett uthus. Där har man i alla fall i Bohuslän börjat jaga inredda bodar hårt. Finns flera fall där ägaren har fått riva ur inredningen i efterhand.
 
Som sagt .... fast bygglovsmyndigheten brukar i förekommande fall tvingas lägga ner en hel del energi. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.