Nu behöver vi reda ut det här. Vad är egentlugen gidtagbart för hängrännans position då man har rännkrokar fästa på takfotsregeln.

Caset är att man har en dubbel fotplåtslösning. Där rännkrokar fästs på takfotsregeln och ovanpå dessa så fästs den övre fotplåten vars läpp gpr ner i hängrännan. Det finns också en nedre fotplåt som ligger på en rakfotsrema. Takduken överlappar den övre delen av den nedre fotplåten. Den nedre fotplåten täcker således råsponten och ev vatten rinner tätt ner i marken. Så här långt inga konstigheter och en riktigt bra lösning då man kan få en tidig indikation på om ngn panna läcker genom att man får droppar på den nedre fotplåten.

Men, och nu till frågan. En sådan här lösning tenderar till att få hängrännan väldigt högt. Ofta såpass högt att om man lägger ngt på betongpannorna så tar de i den bortre vulsten på hängrännan.

De parametrar man har att förhålla sig till:
- Bortre vulsten 15 mm under en förlängd linje från takpannornas dal. Detta för att hängrännan inte skall bli böjd av eventuellt snöras.
- Den övre fotplåten skall överlappa den inersta delen av hängrännan med minst 10 mm.
- Takpannorna sticker ut tillräckligt så vattnet hamnar i hängrännan.

Men utmaningen verkar vara sådan att standard fotplåtar har en läpp på 7 cm.
Det finns då 6 cm kvar (då man skulle ha minst 1 cm överlapp på lägsta stället). Säg vidare att man har 3 mm/m lutning på hängrännan och rännan är 10 m. Det blir ytterlugare 3 cm av fotplåten. Kvar är då 3 cm. Har man lite lutning på taket så är det nästan givet att förlängningen av taket tar i hängrännan om man skall se till att låta taken gå in 5-6 cm in över rännan. (Mer skulle lösa problemet men å andra sidan låta vattnet hamna utanför rännan).

Den enda lösningen jag ser på problemet är att ha en längre läpp på den övre fotplåten. Någonstans runt 10-12 cm på längsta stället. Sedan skulle man behöve klippa läppen för att matcha hängrännans lutning. Låt säga att man ville ha 5 mm på 10 m. Då slulle man kunna ha 12 cm på längsta stället och 7 på kortaste. Då skulle nog inte takets förlängda linje ta i den bortre vulsten.

Men jag vet nog ingen som gör så här (med möjligen ett undantag).

Hur tycker ni att folk gör? Och hur tycker ni det skall vara?

Kanske tycker man det är fult med mycket synlig övre fotplåt? Så man tar hellre kortare läpp men med konsekvensen att hängrännan kan bli påverkad av snöras.

Så vad säger den samlade expertisen?

- Längre läpp på fotplåten?
eller
- Låg hängränna och inget överlapp hela vägen på den övre fotplåten?
eller
- Högt hängande hängränna som riskerar att träffas av snöras.

Notera att på den bifogade bilden så är rännkrokarna fästa på råsponten och inte på den övre takfotsregeln. Vilket är fallet jag ville diskutera. Så ni får tänka er infästningen helt enkelt.
 
Och bild är?
 
  • Gilla
tobbbias
  • Laddar…
Teknisk ritning av en hängränna och fotplåtmontering, inklusive måttspecifikationer och delar såsom takmaterial, fågellist, skyddsbeslag och rännkrok.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Utav de tre alternativen

- Längre läpp på fotplåten?
eller
- Låg hängränna och inget överlapp hela vägen på den övre fotplåten?
eller
- Högt hängande hängränna som riskerar att träffas av snöras.

så tycker jag nog själv att "låg hängränna utan överlapp hela vägen" går bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.