Ja det är fukt som sugs upp från tex hjärtvägg, ytterväggar. I sig normalt som jag ser det. Tricket är att man måste ha diffusionsöppen färg tex silikatfärg. Som det verkar på din bild har man använt en tät plastbaserad färg, därför flagnar den av.

Lösningen - om min diagnos är rätt - är att strippa väggen från all gammal färg, putsa med lagningsbruk så det blir jämnt och snyggt, därefter måla med silikatfärg och ev primer innan så det fäster bra.
 
  • Gilla
namnbyte
  • Laddar…
namnbyte
Ser även ut som samma missfärgning löper ut över karmen till vänster, mindre mikrobiell påväxt eller vad tror övriga? Bara missfärgning som spridit sig?
 
Man kan se det som att den underliggande putsen levt i ett våtvarmt omslag under lång tid vilket får putsen att brytas ned. Detta kan vara en orsak till problemen du ser. I så fall, lösningen är att rensa upp all lös / mjuk puts, strippa resten av färgen, låta det torka upp någon vecka och sedan putsa med lagningsbruk som sagt, måla med silikatfärg.

Vi hade liknande i källaren för ca 15 år sedan och problemen löstes på detta sätt, där var det mest hjärtväggen där det märktes på liknande sätt som du visar - fukt som sugs upp underifrån och en diffusionstät färg gav dessa effekter i nedre delen på väggen.

Givetvis *kan* det även vara fel på dräneringen runt huset, alternativt stora fuktpåslag utifrån mot källarväggar, men kan inte avgöra detta från dina bilder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.