Måste få fråga vad det är för ständig prisjakt när det gäller hantverkstjänster. Jag förstår absolut att man vill ha ett bra pris men är det till vilket pris som helst? Kom hem till en bekant i Stockholm som målade om huset, det såg för taskigt ut och det var en villa värd 4-5 miljoner. Det var färg på grunden, på marken, på fönstren. Jag pratade med han som målade och han kunde på dålig engelska förklara att han inte var målare utan Jurist. Efter ett tag kom arbetsledaren i en rostig gammal bil. Mina bekanta var helt klart missnöjda, men dom hade valt den lägsta offerten. Målning som målning?

Jag ser samma mönster gällande fönster, tak, dränering.

Besökte för ett par månader sen en annan vän som dränerat men dom hade efter det fått läckage in i grunden. Troligen var det inte korrekt utfört, företaget svarade inte i telefon. Offerten var en av dom billigaste dom fått.

Jag säger inte att ett högt pris är en garanti för ett bra jobb, men jag får känslan av att folk är dumsnåla. När jag slipade mitt golv tog jag en person jag fick på rekommendation som hade okej priser. Samma när jag gjorde om köket, båda blev extremt bra och jag vet att jag betalade lite mer än vad jag behövt men jag sparade otroligt mycket energi och jobb på att slippa reklamera, hålla inne på betalningar. Känns som att byggbranchen har blivit en pricerunner där man inte jämför samma saker?
 
A
Problemet är att man inte tror att man får bättre kvalitet för att man betalar mer och då vill man inte chansa på att betala mer och ändå riskera att råka ut för klåpare.

Jag kan tänka mig att betala mer om jag VET att det blir bra gjort men det innebär en hel del ansträngning också att ta reda på det.

En bra hantverkare har inga problem att få jobb och behöver inte bry sig om att hålla på att skicka referenser och bevisa att den är duktig utan tar helt enkelt en annan kund istället.
 
Det är ju det som är det stora kruxet med hela byggsvängen. Man vet inte vad man får.
 
  • Gilla
Henri och 1 till
  • Laddar…
Nu handlar detta inte om färg men likväl hantverkstjänster. Har 2 st tak-kupor jag byggt på mitt hus som behövde plåt i nederkant /runt om.
Kuporna är 4 m breda med 2 st fönster vardera.Provade på Blocket att hitta ngn som kund hjälpa mig.(lovar att jag letade på många ställen efter hjälp)
24.000:- till 26.000:- WTF :x

Det slutade med att en plåtverkstad bockade till plåtarna åt mig för 7000:- och jag monterade plåtarn på 2 dagar.
 
Roligt exempel med husmålning i Stockholm. Går i princip inte att få tag på en målarfirma sommartid. Och får man det kan man räkna med att betala mångdubbelt jämfört med t ex polska firmor och dessutom är priset absolut ingen garanti för att det blir ett bra utfört jobb. De seriösa etablerade firmorna kan välja och vraka bland jobben och en privatperson som vill få fasaden målad är inget drömjobb.

Enda som gäller om man inte vill betala ett par hundra tusen extra är att hitta referenser på bra utländska målare. Jo, de finns.
 
Förbjud målarna att ta semester så löser sig problemet säkert. ;)
 
mycke_nu skrev:
Förbjud målarna att ta semester så löser sig problemet säkert. ;)
Haha... Det är Sverige vi pratar om. Icke önskvärt. Facket har kämpat i 100 år för att vara lediga. Vi får snälla anlita polacker eller måla själva
 
djohansson skrev:
folk är dumsnåla.
Där har du problemet.

Människor verkar ofta bara se till kostnaden och inte till kvalitén. Det är många varor och tjänster där billigt inte är eller kan vara synonymt med bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.