Har nu satt gips i taket. Min tanke är att ha finmönstrad väv i taket. Min fråga är då hur jag gör vid avgränsningen tak/vägg. Kan jag låta väven gå ner en liten bit på väggen (kommer inte måla på väggen)? ??? ???

Och hur gör man med skruvarna som sitter i väggipset? Ska man spackla eller dra man remsa även över dom och inte bara i skarvarna?
 
jag har dragit en bit remsa över skruvarna på gipsväggarna.. behövs kanske inte.. men så har jag iallfall gjort..

Vägg/tak.. du ska inte ha en tak listså? som täcker väven.. då behöver du ju inte dra ner den på väggen...
 
C
Skall du på med tätskikt på väggarna efteråt?

/C
 
Japp, jag ska på med tätskikt på väggarna efteråt.
Taklist kommer jag ha. Men anledningen till att jag frågar är att det inte går helt kant i kant mellan tak och vägg.
 
Varför ska du ha väv i taket?

Oavsett så ska du spackla skruvskallarna och skarver med våtrumsspackel, har du väv så behöver du inte remsa ev gipsskarver.(Detta avser taket inte väggarna)

Ja, du kan dra ner väven lite, ca 1cm. Se till att tryck in väven i vinkeln ordentligt.

Ska du köra VT-programmet i taket är det därför du ska ha väv. Du vet att det räcker med VA  i tak eller? Det blir ett onödigt dyrt och opraktiskt tak när du ska ha väv.
 
C
Då bör du följa instruktionerna från tillverkaren av tätskiktet. Skarvarna skall inte remsas och spacklas innan tätskiktet eftersom gummit inte fäster lika bra på spackel, samt att du vill undvika att det bygger för mycket på höjden i skarvarna. Tätskiktets fiberremsa skall ju på i skarvarna och bygger det för mycket blir en en "bulle" där när du kaklar sedan.

När det gäller tak/vägg så hade jag själv samma problem då jag byggde om en vägg som tidigare inte var riktigt rak och därmed fick en rejäl springa mellan (det sänkta) taket och väggen på sina ställen. Jag fyllde springan med polyuretanskum, men är den inte så stor så går det ju bra med latexfog istället eller helt enkelt bara täcka över springan med listen. Undvek spackel då det i mitt fall finns risk att skarven rör sig lite.

Förutsätter att du tänkte kakla ända upp till taket...

Angående tätningen mellan tak/vägg så verkar det inte vara så noga, men jag gick upp med tätskiktet i skarven mellan tak/vägg och ut ca. 1cm på taket (ingen fiberremsa där dock). Sedan kakel och efter det målning av taket (ingen väv i mitt fall, men jag tror att du bör vänta med väven till efter kaklet då det lätt blir stänk och kladd vid tätskikt och kakling) och då såg jag till att det blev ett överlapp mellan våtrumsfärgen och tätskiktet. Sedan dit med listerna och därefter ytterligare ett par omgångar färg.

/C
 
Anledningen till väv i taket är att eftersom jag har ett takfönster kommer minsta lilla miss med spacklingen att synas och då föredrar jag hellre att ha ett struktur-mönster i taket.

På vilket sätt menar du att det blir opraktiskt?
 
coztello skrev:
Anledningen till väv i taket är att eftersom jag har ett takfönster kommer minsta lilla miss med spacklingen att synas och då föredrar jag hellre att ha ett struktur-mönster i taket.
Ok, ska inte gnälla alla har vi olika smak. Kom ihåg sen när det är fullt med damm och smuts som stigit med ångan och lagt sig i strukturen att jag varnade dig.  ;)

Opraktiskt att rengöra, all skit har en jäkla förmåga att leta sig in i strukturen.
 
C
Instämmer med Pocke...
Det blir snabbt skitigt i taket i badrummet när man duschar och det är i princip omöjligt att få en strukturerad väv fräsch igen. Var noga med att spackla/slipa och rolla på några rejäla lager våtrumsfärg så kommer det inte att vara något problem. Rollning ger ju i sig lite struktur som ger en snygg yta även där det är ljust.

/C
 
Okej, ska ta upp det med regeringen hemma att skippa väven men ni har övertygat mig iallafall.

Vad med mellanrummet mellan tak och vägg. Gör man inget åt det?

Behöver man spackla skruvskallarna på väggarna eller räcker det med enbart vattenspärren?
 
C
Se mitt svar ovan...
 
skruvhuvudna spacklade inte jag.. jag har blivit avrådd att spackla överhuvudtaget.. spackla enbart där det är stora glipor..

Körde 1 lager gummi på väggen sedan fiber remsbit över skruvskallen.. väntade 24/h sedan 1 lager gummi till..
 
Inget spackel allså.

Då blir det LIP Primer 54 på fiberspacklet över golvvärmen. Sedan blir det VS20 på väggarna i två omgångar och sist VS30 (gummi) på vägg och golv två gånger.

Givetvis trycker jag dit fiberremsor i VS30 i skivskarvarna .
 
Gliporna mellan tak/vägg kan du spackla innan målning och foga mellan första och andra kurvan färg.

Anledningen till att man inte ska spackla bakom kakel är att spackel inte orkar bära upp tyngden och kan då släppa från väggen. Fast sanningshalten i det kanske man ska ta med en nypa salt, det förekommer ganska ofta att det spacklas bakom kakel och vad jag vet så har inget rasat ner.
 
Taket är nu spacklat och målat, blev kanonbra...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.