Så här i vintertider blir det väldigt mörkt ute på vår tomt.
Vi försöker komma på olika alternativ till hur man kan lösa det på ett ekonomiskt, snabbt och bra sätt. (Badrumsrenovering gör ekonomin lite ansträngd)
Det rör sig om en area på ca 200-400 kvm.

Någon som har bra tips? Frågade tidigare om solcellslampor och blev snabbt avrådd.
Ska man koppla något till huset? Är det dyrt?
Eller finns det en "enkel" lösning?

Alla tips är välkomna.
Tack på förhand.
 
För att det ska bli billigt i längden att driva ytterbelysningen ska du välja tex LED-belysning men den är inte gratis i inköp. Har själv satt ett gäng "stenar" med inbyggd 1-watts LED-lampa (12 volt) men man får nog räkna med ca 100:- per "sten".

// Peter
 
Visst finns det väl enklare lösningar, några snygga stolparmaturer kanske ,men det är ju lite kostsamt både i arbete och pengar förstås, allt beror ju på hur tomten ser ut med, finns det uthus, garage, gågång etc.

Belysa upp något träd som kanske finns på tomten, går ju att provesoriskt ordna med godkänd utomhuskabel till närmsta utomhus uttag(om det finns förstås) + en enkel halogen strålkastare, till den kan man ju koppla ett tidur som styr till och från slag eller så köper man en med inbyggd ljussensor.

Vet inte hur ni har det med fasadljus runt huset, finns ju många typer att välja på där.

Annars finns ju fackelljus som går att placera ut både billigt och enkelt ;)



Själv använder jag 15W(motsvarar en 75W glödlampa) energilampor med inbyggd sensor både till uthus på vägg samt vid entre till vårt hus som sköter sig självt, de har fungerat ner till -25 utan att blinka eller fladdra med ljuset + en kvicksilverarmatur på garaget säga vad man vill om den typen av lampor men ljus ger den i massor :)

Ovan vedboden sitter en 150W halogen med inbyggd rörelsesensor :)

Kommer nog själv komplettera med nån stolparmatur längre fram i tiden, vi har ju ialla fall snö som hjälper till att reflektera ljuset, nov-apr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.