Vi håller på att kämpa med Umeå Kommun för att få igenom vårt bygglov på ett enbostadshus. Området är ursprungligen ett fritidshusområde vid havet, med runt en tredjedel som är bofasta idag.
Bakgrund:
-Rivning av bef sommarstuga byggd 1955, med om- och tillbyggnader, senast uterum år 2000. Tot ca 130kvm BYA.
-Några mindre byggnader på tomten som förråd, gäststuga samt växthus.
-Strandnära läge, ca 20m till havet, utanför detaljplanelagt område.

Vår ursprungliga ansökan hade en BYA på runt 180kvm, med ett uterum på 15kvm inritat. Handläggaren på kommunen är väldigt nitisk, men kan tänka sig att vi kan få igenom 150kvm BTA. Vi har nu då skalat ner huset lite på alla ledder, samt tagit bort uterummet. Vi har då hamnat på (förstås) 149,9kvm BTA. I bygglovsansökan har vi inte nämnt uterum alls, inte på situationsplanen heller. Däremot, i strandsskyddsansökan har vi tagit med uterummet på situationsplanen som ett "framtida uterum" på 15kvm. Eksjöhus hävdar att kommunen inte kan säga nej till att vi sedan bygger uterummet som en Attefallstillbyggnad på 15kvm. Övriga byggnader har bygglov, förutom ett förråd som förminskas ner till 14kvm och därmed blir en friggebod. Tomten är stor, runt 2300kvm. Nedanför tomten finns en sank yta på ca 15m innan den normala havslinjen. Den arrenderar vi av byaföreningen, och kan göra vad vi vill med. Där finns idag en brygga på dryga 40kvm som är godkänd av Miljö- och Hälsoskydd som "vattenverksamhet".

Till frågan då, det står och faller lite för oss med uterummet som en Attefallstillbyggnad. Får vi inte göra detta, så lär vi börja om på ny kula med en ny ritning där uterummet blir en integrerad del av huset.

Kan kommunen, givet ovan förutsättningar, säga nej till att bygga ett uterum som en Attefallstillbyggnad? Finns det något hinder i att vi gjuter även uterummets platta när vi ändå gjuter ordinarie husplatta? Kommunen har väl inte nåt att säga om vad vi skall ha plattan till, förrän vi anmäler att vi sätter upp en Attefallare på plattan?

Tack på förhand!
 
Varför skulle inte 180 m2 boa gå enligt handläggaren? Det är utom DP så det lär inte finnas en Max boa då. Vad jag vet finns inte attefallsåtgärder utom DP. Vad säger hustillverkaren om det?
 
Mitt halva uterum är godkänt som Attevallsbyggnad.Av kommunen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.