Vi ska göra om i köket och har nu kommit till fläkten:).
Jag tycker det är så snyggt med utdragbar fläkt men sambon tror inte det är så praktiskt, dels att ha lamporna längst bak, och dels att man kanske inte drar ut den och då får sämre sug.
Nu vill jag gärna höra vad ni andra här inne tycker, och vilka era erfarenheter är...
 
Hej,


Det beror förstås på hur mycket plats ni har. Men personligen tycker jag att en 90 cm bred fläktkåpa är absolut snyggast. Men det beror förstås på om det finns plats.

;)
 
Fläktkåpa är snyggt, men vi "måste" ha överskåp på båda sidor om fläkten, och då känns det som att en fläkt inbyggd i ett överskåp är det bästa alternativet, frågan är mest om den ska vara utdragbar eller sticka ut hela tiden...
 
Utdragbar, jag hade en sån i lägenheten.
dbfile_024.jpg
 
Vi har utdragsfläkt som vi i första hand valde av utseendeskäl. Argumentet att den kanske inte blir utdragen förstår jag inte. Man måste ju starta den manuellt och då drar man ju ut den i samma veva.
Vår fläkt har ett smalt lysrör längst ut i utdragsdelen, och det är nog att föredra, men jag tror inte att det finns att få längre. Med bra övrig belysning
funkar det nog att ha lamporna i bakkant.
En nackdel är att en utdragbar fläkt har fler delar och skrymslen som är svårare att rengöra och som på sikt kanske börjar kärva. Vi hade trots det valt en utdragbar igen om vi skulle byta.
 
Hemmakatten
Vi har en utdragbar fläkt i vårt nybyggda hus. Fläkten har en snickerilist i samma färg som skåpsluckorna. Fläkten är från Siemens/Bosch och har ett enormt bra utsug. Jagtycker det är bara fördelar med en utdragbar fläkt. Den är diskret, smälter in i inredningen, man når de bakersta kastrullerna mtk lätt, man slår inte i huvudet. För mig är den lättstädad, torka av undertill, ta loss stålfiltrerna och slänga in i diskmaskinen vid behov (en lampa talar om när det är dags), för mig skulle det vara mkt mer besvär att torka av/tvätta en stor frihängande kåpa och väggen bakom.
 
Vi har också utdragsfläkt. Vi valde en från Miele för att den hade snyggast hörn. :)
Den suger väldigt bra, är tyst lättstädad och framförallt två 50W halogenare gör att man tror att solen parkerat sig ovanför grytorna.
 
I vårt förra kök hade vi en utdragbar Miele som fungerade mycket bra och gav bra ljus. Fläkten var väldigt tunn och syntes knappt när den inte användes. Den startade av sig själv när man drog ut den. Mycket praktiskt.

Klart ni ska ha en utdragbar fläkt om ni ska ha överskåp på bägge sidor.
 
Tack för alla svar. Sambon är nu övertygad och det lutar åt en utdragbar Bosch. Den verkar vara både bra och snygg, och inte för dyr...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.