Hej,

Går i planerna på att bygga ut min bostadsrätt från 1 rok till 2. Såväl styrelse, grannar som stadsbyggnadskontoret har hittills varit endast positiva. Det enda jag funderar över innan jag går live och börjar söka bygglov etc är kostnaden. Ungefär, grovt räknat mellan tummen och pekfingret kostar detta? Är det 50 000, 150 000, 300 000 eller mer?

· Rivning av trapphus
· Demontering och igenfyllnad av fönster 1,5 m2
· Håltagning och montering av nytt fönster 1,5 m2
· Bygga ut mellanbjälklag på pl1 ca 7m2 och pl2 ca 14m2 (lägenhetsskiljande, så brand och ljud enligt BBR)

· Två nya lägenhetsskiljande väggar (brandklass EI60) en är 1m och den andra är 2m
· Demontera och återmontera säkerhetsdörr i ny vägg
· Flytta radiator samt dra om radiatorrören
· En ny innervägg med dörr ca 2m


Tanken är att en entreprenör får riva samt bygga skalet och därefter fixar jag invändigt med golv, innerväggar, spackling och målning, etc.


En bild säger ju mer än tusen ord, så varsågoda:
I full storlek:
http://oi40.tinypic.com/s6tc7o.jpg
http://oi41.tinypic.com/1zmc7f8.jpg
http://oi44.tinypic.com/5ffakg.jpg
http://oi42.tinypic.com/bvnfd.jpg

s6tc7o.jpg1zmc7f8.jpg5ffakg.jpgbvnfd.jpg

Tacksam för all feedback, tips och ideer jag kan få :)
 
Det finns dels den byggtekniska/ekonomiska frågan som du tar upp här. Men också en juridisk. Att styrelsen tycker detta är OK räcker inte. Ni behöver lösa det så att den nya ytan verkligen blir del av din bostadsrätt i formell mening. Om styrelsen bara säger OK, du bygger. Då kan styrelsen eller en framtida styrelse enkelt bara säga upp dig från den ytan, den är inte del av din bostadsrätt, utan du har den i så fall på någon form av avtalslös hyresrätt. Andelstalet för din bostadsrätt måste ändras.

Den formella delen kan du nog få bättre svar på under juridikforumet här. Om det nu inte reda är avklarat för din del.

Vad det gäller den faktiska frågan så skulle jag grovt gissa på 300 - 500 000.
 
Har du spånat på att utnyttja hela trapphusets höjd - måste väl vara upp mot 6 meter? Etage 3:a blir det då, eller sovloft eller högt i tak med möjlighet till klättervägg...

Vad ska annars ytan ovanför ditt nya rum användas till? Eller vill lgh ovanför göra samma ombyggnad som du kan ni dela på en del av kostnaderna.
 
Den juridiska biten känner jag mig bekväm med. Kortfattat går det till ungefär såhär. En föreningsstämma krävs, på stämman beslutas först att föreningen köper tillbaka ettan jag bor i och att den ska upphöra som bostadsrätt, därefter beslutar föreningen att upplåta min tidigare etta samt råytan till mig som bostadsrätt (med ny avgift, insats etc). 75% majoritet behövs samt att de som drabbas (främst grannarna) inte sätter sig emot. Får man 75% majoritet men grannarna tjafsar kan man gå till hyresnämnden som oftast ser till fastighetsägarens bästa, alltså mer pengar till föreningen = bättre.

Jag har övervägt att använda hela trapphusets höjd, dock utan att få till någon vettig planlösning. Utrymmesmässigt får man in ännu ett sovrum, dock skulle man i så fall behöva passera igenom sovrum 1 för att komma till sovrum 2, vilket stadsbyggnadskontoret inte brukar uppskatta och faktiskt är rätt dålig lösning. Men har ni förslag så gärna :)

Tanken är att det i dagsläget blir ett förråd åt föreningen för typ städprylar och krattor eller liknande. I dagsläget har den boende på pl 2 in uttryckt någon önskan om att köpa loss, men sådant kan såklart ändras med tiden.
Full storlek: http://oi42.tinypic.com/357pkwl.jpg
357pkwl.jpg

Det jag känner mig mest osäker på i processen är kostnaderna för grovarbetet, resten känns iallafall under kontroll :)
 
  • Gilla
Miot
  • Laddar…
Objektet är så litet att man inte kan använda m2-schabloner. Är det betongväggar och trapp (dyrare) eller är kåken i något lättmaterial typ trä eller lecablock (billigare). Antar att du inte kan lyfta momsen men du kan få ROT eller?

Skulle jag gissa så entreprenaden du beskriver kanske 200' ex moms. Svårt att uppskatta ffa konsekvenser på elsystemet i fastigheten.
 
Hur funkar det att ta bort en trapp så där då? Behövs inte den?
 
För mig ser det ut som ett utrymningstrapphus. Du måste alltid ha två av varandra oberoende vägar ut. Kolla upp detta så att styrelsen faktiskt ha koll på detta. Annars kan de bli bom stopp från brandkåren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.