Om man vill ha ett utanpåliggande uttag utomhus kan det anslutas med FK från ett vp-rör direkt genom bakstycket i uttaget?. Normalt sett installeras det ju med utanpåliggande kabel, men är det ok alltså?
Om så, ska VP-röret gå in i uttagets bakstycke då (ett par millimeter?) då eller räcker det med att FK:n gör det? (Det blir ju mindre hål att borra i uttaget i så fall). Uttaget sitter givetvis dikt mot väggen där röret kan komma ut.
 
Ja så kan man göra. Viktigt att välja uttag först och kontrollera var på baksidan det finns en utbrytning så att du inte borrar fel.

FK får inte komma i kontakt med byggnadsdelar så helst ska slangen tränga in genom bakstycket någon millimeter. Det går på vissa uttag men inte på andra. T.ex ELKO Admiral är skrämmande trång i detta avseende. Man kan lösa det genom att trä på en bit isolerslang (eller en stump kabelmantel) som täcker övergången.
 
…och när ni ändå är inne på VP-rör som går genom fasad; se till att de lutar något neråt mot utsidan och packa in isolering, typ gullfiber, en liten bit i VP-röret som tätar runt FK:n. Risken är annars att kalluft pressas in i röret och det blir kondens i längre in i huset. Lutningen utåt skyddar även extra om slagregn mot förmodan skulle hitta in i uttaget.
 
Redigerat:
Tackar för svaren!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.