Funderar över kabeldragningen i ett uterum/inglasad altan. Ska bli lite belysning och några uttag. Vill ju planera det så det syns så lite som möjligt. Uttagen ska sitta i normal uttagshöjd, typ 20 cm ög. Lättast vore att dra kabeln längs med taket, men dels måste den då dras ner över väggen till uttag och dels går det inte att göra på alla ställen heller pga. fönster. Det finns ingen list längs med golvet att dra kabel på heller och att dra den en bit upp på väggen ser nog konstigt ut. Hur skulle ni planerat?
 
Kanske under fönsterbrädan?
Välj rätt kabel och rätt klamring så kan det bli snyggt ändå. Det finns några trådar här om klamring, värt att titta på.
 
Utan fotlist är det svårt att få det snyggt. Jag hade nog gått i taket och satt uttagen så nära hörnen som möjligt. Då kan man klamma ner i hörnen.
Fast jag hade funderat på att sätta fotlister om det är möjligt.
 
Dra runt taket och gå ner bredvid fönster, uttagen kan du ha strax under fönsternivån?
 
Aa, en list hade inte varit dumt..
Så här ser det ut:
Uteplats med träräcke, rottingstolar, kuddar, bord, utekrukor och husfasad med fönster och altandörr, potentiell eldragning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

En veranda med ett matbord, stolar och öppna dörrar till huset, kablar syns längs ena väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

På andra bilden till höger kommer matningen som ska gå till en liten kapsling/central på remsan till höger om fönstren.
Till vänster på andra bilden kommer två slangar upp. Den ena går ut i trädgården till framtida belysning/fontän. Den skulle kommit upp i härnet längst till höger, men blev lite missförstånd. Den andra slangen kommer upp till vänster om altandörren, för vid båda ställena ska det bli uttag var tanken, men den slangen "förbi" altandörren känns lite onödig nu..
På väggen längst till höger (kortväggen) ska det sitta två armaturer och ett eller två uttag.
På själva husväggen ska vara ett uttag ungefär där slangarna kommer upp och ett bakom fusk-kaminen (där andra änden av ena slangen kommer upp, vilken ej syns på bild) och ett uttag antingen på väggen bakom fåtöljerna, alternativt längst till vänster om dragningen blir bättre då. Brytare till armaturerna ska sitta på väggremsan längst till höger, dvs till höger om fönstren.
Det ska också dras ut till ett ute-uttag till vänster om fönstren.
 
Hmm... Skulle det vara ok att sätta en typ 40 mm bred kabelkanal längs väggen dikt an mot golv istället för en golvlist och dra kabel där i?
 
Hoho..? :)
 
A acrophobic skrev:
Hmm... Skulle det vara ok att sätta en typ 40 mm bred kabelkanal längs väggen dikt an mot golv istället för en golvlist och dra kabel där i?
Det är helt ok. Kör du dessutom på en Schneider dmt kan du dra fk eller fq löst i listen.

Men en mjuk Installationskabel går också bra att dra i listen typ ekk eller dyligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.