Hej! Är spekulant på ett hus från 20-talet där säljarens besiktningsman anmärker på att det saknas väderskydd på de två skorstenarna. En av de tidigare ägarna satte in bergvärme för 15 år sedan och sannolikt har murstockarna varit kalla (ingen kamin eller andra värmekällor finns) och utsatta för nederbörd sedan dess.

Är detta något att oroa sig för? Risk för sprickor i murstocken eller fuktskador? Bör man låta någon titta ner i murstocken innan ett eventuellt köp går igenom?

Tacksam för all hjälp jag kan få!
 
Provtryck skorstenarna, klausul i kontraktet.
 
O
Vad innebär väderskydd på en skorsten?

Så länge du själv inte tänker använda skorstenen så finns det väl ingenting att oroa sig för?
 
Det är väl att det kan ramla ner saker i skorstenen som orsakar skada. Vi har inget väderskydd på vår skorsten, hus från 1926. Fåglarna är där och bygger bo om vi inte eldar då och då för att ryka ut dem. I alla fall här omkring har många satt väderskydd för att hålla fåglarna borta om inte annat. Vi får väl göra det också snart. Förra ägaren hade murat om skorstenen en gång.

Gör en egen besiktning, dvs få med en besiktningsklausul i kontraktet. Hittar du fel vid din besiktning sedan som säljaren inte hade upplyst om så medger det avdrag på köpeskillingen. Är skorstenarna kalla finns det bl a risk för fukt på vinden.
 
Räkna med att behöva glidgjuta/renovera skorstenen om du har tänkt använda den. Tror ingen säljare går med på nån klausul.

Min hade stått öppen och kall i 20år. Tog dit en firma som glidgjöt en kanal (6m), fogade om allt över nock, murade fast lösa stenar,knackade ner kronan som var sprucken, installerade kamin och ett väderskydd.
Gick på ca 20tusen efter ROT (kamin ingick inte)
 
para skrev:
. Tror ingen säljare går med på nån klausul.
Jag trodde de flesta gick med på det. Vi har haft det vid båda våra bostadsköp.
 
Marlen Eskilsson skrev:
Jag trodde de flesta gick med på det. Vi har haft det vid båda våra bostadsköp.
Jag tänkte mer på Noseone´s inlägg.
En klausul specifikt för skorstenarna som man vet stått öppna och oanvända i 15år
 
Tack för input! Tanken är att göra en egen besiktning med en oberoende besiktningsman, bland annat med tanke på risk för fukt på vinden när murstocken stått kall så länge. Precis som Para nämner får vi nog räkna med glidgjutning om vi en dag skulle vilja använda skorstenen.
Men åter till det här med väderskyddet: om man eldar i sin skorsten och värmer upp muren ordentligt borde snö och regnvatten förångas och inte ställa till några problem, men vad kan man förvänta sig när skorstenen stått öppen i 15 år utan uppvärmning? Är novis på området men ser framför mig vatten som rinner in, blir kvar och fryser och på så sätt skapar sprickor i murstocken. Finns det risk att vatten skulle kunna rinna ut och ställa till med vatten/fuktskador?
 
Det är nog stor risk att det är sprickor i murstocken, men jag ser inget behov av någon klausul. Utgå från att ni måste glidgjuta skorstenen och sätt priset på huset efter det.
 
Ja det är inget ovanligt med skorstenar utan väderskydd, oavsett om de används eller ej. behovet att glidgjuta, eller på annat sätt täta piporna finns med stor säkerhet, oavsett om skorstenen använts eller ej, elle har väderskydd.

En gammal skorsten har per definition läckor i piporna. Det vanliga är att det läcker mellan piporna, vilket inte anses allvarligt (ger inte eldningsförbud vid besiktning).

Men det kan också vara läckor ut i huset eller i bjälklaget, vilket är allvarligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.