Hej,

Upptäckte att tidigare ägare jackat ur i undersida av längsgående balk i taket i källaren för elrör (se bild).

"Balken" ser ut att vara 3st ihopsatta 45x220mm träbalkar.

Urjackningen är ca 2cm djup och 20cm lång.

Huset är byggt på 40-talet och hade ursprungligen luftgolvvärme. Längs med huset går en "huvudluftkanal" och det är en sådan där tjock balk på ömse sidor om denna luftkanal. På den längsgående balken sitter sedan tvärsgående balkar som agerar som golvbjälklag för övervåningen.

Nu till min fråga: är det ok att jacka ur en balk på detta sättet eller är det något jag bör åtgärda?

Bör tillägga att urjackningen gjordes för ganska länge sedan och huset har ju inte rasat så det kan inte vara hela världen. Men undrar ändå vad konsekvenserna av en sådan urjackning kan bli.
 
  • Trätak i källare med urjackning för elrör och elcentral i mitten. Består av flera längsgående träbalkar med tvärgående balkar och synliga elledningar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Elkablar och urjackad träbalk i taket på en källare. Träbalken är ihopsatt av tre 45x220mm stockar med en urjackning på ca 2cm djup och 20cm lång.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
D
Konsekvensen av för mycket urjackning är att du tappar bärigheten i balken. Först kommer golvet att svikta. Tar du bort ännu mer går balken av.

Exakt lasttillstånd för din balk kan bara en konstruktör eller tiden berätta - och det verkar som att det inte är någon fara öht. Du har inget böjmaxima där ute, men det finns en del skjuv som går där. Vill du veta exakt så kontakta konstruktör eller läs på om balkteori.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.