Fick efter ett halvårs boende i köpta huset vetskap att förra ägarna kopplat bort radiatorerna från elcentralen. Även om vi har dubbla inomhusenheter för luftvärmepump + braskamin så lär det bli svinkallt när riktiga vintern kommer.

Tyvärr testade jag inte radiatorerna innan inflyttning (30 grader inomhus i trähuset under högsommaren), vilket var ett misstag. Däremot kan man tycka att "direktverkande el" som uppvärmning borde inräkna radiatorer, så jag anser att dom borde stå för kostnaden att koppla in radiatorerna.

Hur som helst, hur mycket tid tror ni en elektriker behöver för att åter koppla in radiatorerna till den nya elcentralen (dom bytte den runt 2008).
 
Det beror nog dels på vilket skick kablarna är i (om de finns tillgängliga snyggt vid centralen men bara bortvikta), och dels på om det finns plats eller kanske till och med färdiga automatsäkringar monterade i centralen. Om kablarna behöver bytas och/eller om det t.ex. behövs ett till centralskåp för att få plats med fler säkringar så lär det kosta mer. En bra idé kan kanske vara att ha en separat jordfelsbrytare för radiatorerna. Ifall en jordfelsbrytare löser ut så sitter då radiatorerna på ena och värmepumparna på den andra, så blir inte huset utkylt på nolltid ifall ni är bortresta.

En risk är också att det finns jordfel nånstans i radiatorerna och de därför inte är inkopplade. Om så är fallet går det inte att säga vad det kostar att fixa felet. Om det finns nån slags urkopplingsbar kontakt vid varje radiator så att det bara tar några minuter att "dra ur sladden" på varje radiator så lär det gå snabbt att hitta ett jordfel. Om alla är fast installerade och felet visar sig även med alla radiatorer avstängda så kan det ta en stund att hitta felet.

OBS, jag har inte en aning om hur vanligt/ovanligt det är med jordfel på gamla radiatorer. Nån annan kan kanske säga nåt bättre här.

Det är väl inte så enkelt att någon/några säkringar helt enkelt är avstängda?
 
Låter som en timmes jobb om det inte finns några "men".
 
Tackar för svaren. Idag bytte vi alla radiatorer till helt nya och det var när elektrikern skulle slå på strömmen igen och testa radiatorerna som han upptäckte att dom inte fick ström. Då han var fullt uppbokad kunde han dock inte fortsätta att felsöka det under dagen. Så nu sitter vi med helt nya radiatorer som är inkopplade i väggen, men vars kablar inte varkar vara inkopplade i centralen.

Kan även tillägga att han stängde av strömmen för hela huset innan han började då det saknas korrekt kopplingsschema efter att centralen byttes till atuomatsäkeringar för några år sedan (då även golvvärme kopplades in för delar av undervåningen).
 
Då är väl risken att det inte finns några automater monterade för radiatorerna..
 
Du kan nog glömma att kräva säljarna på något eftersom detta inte är ett dolt fel (läs på juridikforumet).

Förhoppningsvis slutar kablarna från radiatorerna någonstans så det är bara att ansluta/skarva på en bit fram till centralen.
 
beque skrev:
Tyvärr testade jag inte radiatorerna innan inflyttning (30 grader inomhus i trähuset under högsommaren), vilket var ett misstag. Däremot kan man tycka att "direktverkande el" som uppvärmning borde inräkna radiatorer, så jag anser att dom borde stå för kostnaden att koppla in radiatorerna.
Varför anser du att säljarna skall stå för detta?
 
Står det i mäklarannonsen att det är direktverkande el som uppvärmning, så förutsätts väl det att dessa fungerar? Annars ska det väl inte stå så? Annars kan man ju skriva så i vilken annons som helst.

Uppvärmning: Fjärrvärme och Direktverkande el.

Har man bara el i huset och element så får man ju direktverkande el. Nä ja kan tycka att systemet borde fungera fullt ut om så är sagt på visning, mäklare osv. Man kan ju inte behöva testa husets alla funktioner på en visning.
 
gstv skrev:
Står det i mäklarannonsen att det är direktverkande el som uppvärmning, så förutsätts väl det att dessa fungerar?
Köper man en fastighet kan man enligt jordabalken inte "förutsätta" saker. Man har en undersökningsplikt och i detta fall hade man enkelt kunna kontrollera utan förstörande åtgärder.

gstv skrev:
Man kan ju inte behöva testa husets alla funktioner på en visning.
Jo... om man vill uppfylla sin undersökningsplikt. Däremot behöver man inte göra detta under själva visningen. Vinner man budgivningen är det dock brukligt att man genomför en besiktning vid ett tillfälle som passar alla parter.
 
Redigerat:
Vi har haft en besiktning, där besiktningsmannen inte kontrollerade detta. Det finns dock "upplysningsplikt" där man måste berätta saker man vet inte fungerar. I detta fallet vet säljarna att den primära värmekällan inte fungerar, och därför ska dom berätta detta.

Mäklaren vi har varit i kontakt med är i alla fall på vår sida (hon som sålde huset till oss).
 
Att du har haft en vanlig överlåtelsebesiktning betyder ingenting i detta fall (för det är en sådan vi talar om va?). I detta fall torde elradiatorernas strömförsörning höra till kategorin "el-besiktning" och dessa ingår normalt inte i en vanlig överlåtelsebesiktning (om du inte betalat extra för en sådan?). Besiktningsmannen har således inget ansvar i frågan, utan det faller på dig.

Vad din (eller rättare sagt: säljarens) mäklare anser eller inte anser är helt ovidkommande.

Du kan naturligtvis försöka att få säljaren att ersätta detta genom att föra en dialog med dem. Men det är upp till deras godtycke i sådana fall. Sätter de sig på tvären är det knappast lönt att dra detta vidare. Dels p.g.a. en mycket osäker utgång för din del, men även för att det sannolikt handlar om struntsummor.
 
Redigerat:
eviljava: Du har säkert rätt, men det betyder att upplysningsplikten i princip inte existerar även om den finns angiven? Om man uppger i en annons att man har radiatorer som uppvärmningskälla, men inte har det och känner till det så går det inte under upplysningsplikten?

Detta kanske inte blir så dyrt för oss, men säljarna är riktiga svin som jag ska försöka göra livet så jobbigt som möjligt för.

Har en mäklare inte någon skyldighet att stå för det som står i annonsen förresten? Eller kan dom hitta på vad som helst och sedan är det upp till köparen att bevisa att dom ljuger? Är säkert så =)
 
Det finns många trådar i juridikforumet som tar upp upplysningsplikt kontra undersökningsplikt. Svaret på din fråga finns förmodligen där. Lite snabbt (och säkert lite slarvigt) kan man dock säga att köparens undersökningsplikt är större än säljarens upplysningsplikt.

Är säljarna svin så kommer de kanske att sätta sig på tvären? Du kan ju iaf. rikta ett skadeståndsanspråk mot dem (ett skriftligt sådant). Du behöver ju inte dra det vidare om de bestrider dina krav.

Antingen betalar de, eller så betalar de inte. Oavsett kommer de säkert att ligga vaken några nätter och fundera över detta. Det kanske är en tröst om du nu vill göra livet surt för dem. ;)
 
beque: vad som står i annonsen har väldigt liten betydelse, du måste själv se till att allt undersöks för att uppfylla din undersökningsplikt. Det enda som kunde hjälpa i detta fall skulle vara om du hade ett signerat papper från säljaren där det uttryckligen står att värmen fungerar utmärkt.
Trots detta skulle inte caset vara säkert - dom kanske upplever att det fungerar alldeles utmärkt med luftvärmepumparna utan radiatorer och då har dom ju inte ljugit.

Återigen läs på juridikforumet här på byggahus, där står allt om detta och skillnaden mellan överlåtelsebesiktning (som bara hittar rent uppenbara fel) och jordabalksundersökning (som behövs om man vill uppfylla hela sin undersökningsplikt).

Om ett fel hade gått att upptäcka vid en jordabalksbesiktning (då man bland annat kollar elen) så är det inte dolt.
 
Tackar för hjälpen. Vi får väl se om säljarna går med på något, annars får vi väl ta detta själva.

Det jag frågar mig är bara hur dumma i huvudet man är när man inte kopplar in radiatorerna till elcentralen när man har dom inkopplade på väggarna runt om i huset. När luftvärmepumparna slutar fungera vid sträng kyla (exempelvis de senaste två vintrarna) så lär ju livet inte bli så roligt. Antar att dom dragit på golvvärmen på på max i undervåningen (2/5 av undervåningen), golvvärmen i badrummen samt golvvärmen i tvättstugan. Bara jag som tycker dom är idioter?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.