Hej!
Vårt hur är byggt -90, ca 180kvm boa och 20 kvm bia. Det är vattenburen golvvärme nere + Bahco ACJ luftvärmeaggregat från byggåret. Det finns även en luftluftvärmepump, ålder oklar, men minst 15 år. Övervåningen värms med elradiatorer. Vi gör av med totalt ca 25000kwh per år. Vi har även en kamin nere.
Vi har tagit hit ett par firmor för att diskutera lämpliga lösningar, vilket då varit att sätta in bergvärme eller luftvärmepump (kostnad 180-230’ i offert, ena firman föreslog även ev komplettering med luftluftvärmepump uppe, för att även kunna kyla på sommaren). Men hur ska man tänka med luftvärmeaggregatet? Har en del felbyggt i ventilationen (som tidigare ägare gjort), och har haft firma här för att titta på det, men inte fått offert än). Borde man börja där? Huset har ju såvitt jag förstår på suckande hantverkare lite ovanliga lösningar… Värmepumpsfirmorna säger inget om luftvärmen, och ventilationsfirman inget om annan uppvärmning… Någon som kan komma med goda råd kring hur vi ska tänka?
 
Hej! 1,5-planshus? I vilken del av landet pratar vi om? Om ni har vattenburen golvvärme nere och elradiatorer där upp borde ni kunna börja med att skrota ACJ-aggregatet och ersätta det med ett ventilationsrör så att ni behåller själva FTX-delen för ventilationen som sitter före(?) Helst skulle man vilja byta till vattenburna radiatorer på övervåningen och köra bergvärme eller luftvattenvärmepump.
 
Ja, precis, 1,5-plan, Dalarna. De som varit här har inte tyckt det varit värt att byta till vattenburet uppe, men vore förstås bra.
 
Jag bor på västkusten och värmer numera huset (nästan):enbart med en LLVP på bottenvåningen. Det är byggt -89 och har en BOA på 140m². Vi ligger trots tre elbilar på 16000kWh per år numera, räknar jag bort elbilarna ligger vi på mindre än 12000 kWh per år. Och då står huset i vinden från havet.

Huset hade FTX i original, men den var trasig när vi flyttade in 2003 så då ersattes den med FLVP på VVS-firmans inrådan. Denna används dock i princip enbart för att värma ena badrummet, ett sovrum och varmvatten idag. Jag har i det gamla FTX-rören monterat in en fläkt för att flytta värme/kyla mellan våningarna. Det gör stor skillnad, främst på sommaren då bottenvåningen kan bli kall medan ovanvåningen är kokhet.

Hoppas detta kan ge er några uppslag. Vår LLVP kostade 20000kr i februari 2022. Ni sparar nog snabbt min denna kostnad i alla fall, en ny LLVP är väldigt effektiv. Men ni har inte skrivit vart i landet ki befinner er, är det i Kiruna så är ju 25000kWh/år inte så illa...
 
  • Gilla
mrPersson67
  • Laddar…
Ja är FTX-aggregatet från byggåret -90 behöver det säkert bytas ut till ett modernt dito som har betydligt bättre verkningsgrad. 25000 kWh/år är mycket men det kan vara rejält kallt i Dalarna också om man räknar in norra Dalarna. Bergvärme blir då förstahandsvalet om det går bra att borra på tomten. Luftluftvärmepump på övervåningen om ni inte väljer att konvertera till vattenburet.
 
Vi hade ett Bahco ACJ luftvärmeaggregat som hade ett fel så att en värmeslinga allitd låg på dog konstant 900 watt eller ca 20 kwh om dagen.

Ventilation är nog bra börja med vad är det exakt som är problemet?
 
boihus123 boihus123 skrev:
Vi hade ett Bahco ACJ luftvärmeaggregat som hade ett fel så att en värmeslinga allitd låg på dog konstant 900 watt eller ca 20 kwh om dagen.

Ventilation är nog bra börja med vad är det exakt som är problemet?
Dels så har tidigare ägare helt enkelt byggt igen tilluftsöppningarna på övervåningen, där två av fyra nu är hittade och öppnade igen. Det är även en för skarp/avsmalnande böj på ett ställe som påverkar luftflöden. En frånluftskanal har satts igen som skulle behöva kollas på om det är gjort korrekt. Var säkert något mer - tror de satt igen något i taket på toan när de byggt om där också. Vi har dessutom två minivent, och där funderade de på om man kunde byta dessa till ett aggregat, men de skulle fundera lite och kika på lite ritningar - har inte fått återkoppling där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.