Hej, tittar på att värma upp vår inglasade balkong under vintertid, en inglasad balkong som är ca 9 m2. Jag undrar vad det finns för uppvärmning med lågenergi om jag tex ska ha på elementet under natten då det är som kallast. Jag vill inte ha en elförbrukning som ökar med 300% i slutet av månaden.
Vad finns det för bra alternativ upp till 1000kr?

Kontentan är att elementet/aggregatet ska värma så mycket som möjligt med så låg elkostnad som möjligt, enkelt och bra :)

Osäker hur mycket de billiga (ca 500kr) varianterna på 2000W drar.
 
Beror ju helt på hur den är inglasad
Isolerglas eller enkelt fönster glas hur den isolerar från golvplattan m.m.
 
Om du pratar om eldrivna lågenergi värmekällor så finns ju inget sådant. Du kan köpa det billigaste du hittar eller det lyxigaste som finns och det är ändå 1 kWh el in => 1 kWh värme ut.
Det det kan påverka är:
- Isolering
- Vilken temperatur du värmer till
- Använda annan värmekälla än direktel.
 
  • Gilla
Pin
  • Laddar…
M md7dani skrev:
Osäker hur mycket de billiga (ca 500kr) varianterna på 2000W drar.
De drar 2000w , ger 2000w värme och du betalar för 2000w.

Det du söker är en värmepump. Den ger mer energi än man matar in elektriskt då den tar resten av energin utifrån.
 
  • Gilla
Pin
  • Laddar…
För max 1000kr är det endast ett elelment som är aktuellt och det spelar ingen roll vilket du väljer rent effektmässigt, dom drar lika för samma värmemängd. Vi som värmer upp vårat växthus till 6C Maj med billigast tänkbara(som har hållt i 13 år) förbrukar i snitt 10kWh per natt men det är ju bara en tunn glasruta med många springor som växthuset betstår av. Däremot gick vi ner från ca 450kWh i Maj till 300kWh efter att stoppat in en vettig digital termostat på sladden till elementet. Innan var vi tvungna att ställa bimetalletermostaten så högt att det ibland blev över 10C för att garantera att det aldrig blev under 5. Nu håller den alltid 6-6,4 så en besparing blev det ju att inte värma till 10 med jämna mellanrum
 
  • Gilla
md7dani
  • Laddar…
Ville_Vessla

Tänkte göra lite samma som ni gjorde. Om jag kör fullt fräs med en 2kW element och kör 8h per natt. Då blir det 16kWh/dag, och kör man varje dag i 1 månad så blir det 480kWh. Det låter mycket och funderar hur mycket det kan kosta extra? Såg vår totala förbrukning låg på ca 18800 kWh och det fuderar vi på om det är från det lägenheten byggdes och inte när vi flyttade in. Osäker om förbrukningen resettas när nya hyresgäster flyttar in?
 
Det är väl bara prova, en enkel energimätare på sladden kostar nån hundring samt en billig fläktkonvektor för typ 300. Därefter kan du ju efter några dagar se om det är värt det.
 
M md7dani skrev:
Om jag kör fullt fräs med en 2kW element
Om du kör 2 kW kontinuerligt på en så liten yta, så blir det bastu av det, om du inte har helt öppet ut.

Elementet har en termostat som kommer att slå av och på det i förhållande till inställd temperatur.

Men det finns inga "sniklösningar" för värmeekonomi. En radiator som drar 1 kW el, ger 1 kW värme. Oavsett hur gammal den är eller vilken typ av radiator det är.

Enda sättet att "skapa" värme är med en värmepump. En värmepump som drar ex. 1 kW, tar värme från utomhusluften, (eller berget eller marken, sjön osv, beroende på typ). Och "hissar" temperaturen. Värmepumpen skapar inte värme, men den förädlar låg temperatur energi till högre temperatur. Men samma energimängd. På så vis kan du skicka in 1 kW el i värmepumpen, men få ut 4 kW värme (som exempel).

En värmepump ryms dock inte i en budget på 1000 kr, och är knappast ekonomiskt försvarbar för att värma ett litet uterum.
 
Billigast (i inköp) är som flera redan varit inne på, ett el-element på exempelvis 1000w med termostat, då ställer in den temperatur du vill ha. Elementet kommer bara att värma när det behövs.

Beroende på hur du vill nyttja rummet kan en lösning för att hålla nere elkostnaden vara att du ställer ner önskad temperatur när du inte är där, exempelvis 15 grader på natten, och 20 grader när du vill sitta där ute. Nackdelen är att det tar en stund innan det blir varmt. De lite mer avancerade elementen har ibland en knapp för temperatursänkning, annars får man vrida på temperaturvredet.

Vill man krångla till det kan man ha ett litet element ex 400w, med termostat, för grundvärmen. Och komplettera med ett större för uppvärmning när man är på plats. Nackdelen är att det lilla elementet troligtvis inte klarar att hålla önskad grundvärme när det är som kallast, men fördelen är att elräkningen kan inte skena iväg tack vare att effekten är begränsad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.