31 478 läst · 31 svar
31k läst
31 svar
Uppnå max temp på grillen
Sida 1 av 3
Hejsan
Jag tänkte att jag skulle prova att grilla pizza i ute-grillen. Då gäller det att ha så hög temperatur som möjligt. Jag såg att termometern som sitter i locket på grillen går till lite drygt 300 grader. Och 300 är ju vad de normalt kör med i pizzaugnarna, även om de som kör med stenugnar ligger ännu högre.
Så, jag tänkte höra om ni har några särskilda tips för att nå denna temperatur, något särskilt kol/briketter som är bra för extra hög temp, eventuella andra knep.
Jag tänkte att jag skulle prova att grilla pizza i ute-grillen. Då gäller det att ha så hög temperatur som möjligt. Jag såg att termometern som sitter i locket på grillen går till lite drygt 300 grader. Och 300 är ju vad de normalt kör med i pizzaugnarna, även om de som kör med stenugnar ligger ännu högre.
Så, jag tänkte höra om ni har några särskilda tips för att nå denna temperatur, något särskilt kol/briketter som är bra för extra hög temp, eventuella andra knep.
kol av lite högre kvalité skulle jag rekommendera för högsta möjliga temperatur. Då brukar bitarna vara lite större.
Har du ventilation kan du givetvis se till så att det kommer luft hela tiden utan att det yr aska, då blir det nog rejält varmt. Jag har köpt en större säck på Ica maxi som hette typ "restaurang kol" och den brann riktigt varmt.
Själv brukar jag grilla pizza på en rund 1cm tjock pizzasten.
Jag kör med briketter från weber och lägger dem på båda sidorna om klotgrillen, inga direkt under stenen med andra ord.
När jag testade första gången så brändes botten av pizzan ganska fort så därför flyttade jag ut briketterna.
Jag har ju lägre temp så det tar längre tid, men man får lite större kontroll bara.
Om du har en tjockare sten kan du säkert ha varmare direkt under stenen antar jag.
Har du ventilation kan du givetvis se till så att det kommer luft hela tiden utan att det yr aska, då blir det nog rejält varmt. Jag har köpt en större säck på Ica maxi som hette typ "restaurang kol" och den brann riktigt varmt.
Själv brukar jag grilla pizza på en rund 1cm tjock pizzasten.
Jag kör med briketter från weber och lägger dem på båda sidorna om klotgrillen, inga direkt under stenen med andra ord.
När jag testade första gången så brändes botten av pizzan ganska fort så därför flyttade jag ut briketterna.
Jag har ju lägre temp så det tar längre tid, men man får lite större kontroll bara.
Om du har en tjockare sten kan du säkert ha varmare direkt under stenen antar jag.
Jag kör med en 3cm tjock granitskiva. Men det är klart, yttemperaturen på den ska ju inte vara för hög. Jag kör ofta med indirekt i grillen men jag funderade på om det kanske var fördelaktigt att ha en rejäl glödhärd i mitten för att få högre temp. Man skulle ju kunna lägga en metallskiva mellan glöden och stenen, för att inte få strålningsvärmen att hetta upp stenen högre än omgivande luften.
Annars hade man ju kunnat tro att restaurang-kol skulle brinna extra länge, lite långsammare, och då kanske med lägre temp. Men jag får kolla efter den då.
Tittade lite på webers olika alternativ i butiken idag, men kunde inte se att det stod något om temperaturen på deras säckar.
Annars hade man ju kunnat tro att restaurang-kol skulle brinna extra länge, lite långsammare, och då kanske med lägre temp. Men jag får kolla efter den då.
Tittade lite på webers olika alternativ i butiken idag, men kunde inte se att det stod något om temperaturen på deras säckar.
Medlem
· Västra Götaland
· 764 inlägg
Kol är det som gäller, inte briketter. Rätt mycket i en cirkel runt ytterdiametern. Vet att vissa kör med björkved också för att få extra värme.
Jaha, det blir varmare om det ligger i en cirkel alltså. Annars hade jag ju trott att det skulle bli varmare om allt låg tillsammans i en hög. Ska testa det nästa gång.
Nu sist vi körde kom vi upp i 230 grader. Hade gjort pizzadeg med extra glutenrikt mjöl och knådat och jäst enligt konstens alla regler. Och OJ vilken god pizzabotten det blev av det, kan verkligen rekommenderas!
Mätte tempen på stenen, och den var inte högre än grillens egen termometer, trots att glöden låg rakt under. Kanske körde på lite för tidigt, men men, gott blev det i alla fall
Nu sist vi körde kom vi upp i 230 grader. Hade gjort pizzadeg med extra glutenrikt mjöl och knådat och jäst enligt konstens alla regler. Och OJ vilken god pizzabotten det blev av det, kan verkligen rekommenderas!
Mätte tempen på stenen, och den var inte högre än grillens egen termometer, trots att glöden låg rakt under. Kanske körde på lite för tidigt, men men, gott blev det i alla fall
stenkol/smideskol... då jäklar blire varmt skaru se (vet dock inte hur kvaliten på izzan blir)
Som Erik_X skrev så tänkte jag skriva det samma, syre syre syre.
Mycket kol, och tillför mycket syre med motor, då kommer du få maximal temp, dock vet jag inte hur många grader. Ta av locket, ställ en bordsfläkt intill grillen, dra på fläkten o rikta den ner på kolet. Du kommer få en glöd som du aldrig sett tidigare ...men om du kan så använda ugnen o inte grillen, känns ju bökigt o det går åt en hel del kol.
Mycket kol, och tillför mycket syre med motor, då kommer du få maximal temp, dock vet jag inte hur många grader. Ta av locket, ställ en bordsfläkt intill grillen, dra på fläkten o rikta den ner på kolet. Du kommer få en glöd som du aldrig sett tidigare ...men om du kan så använda ugnen o inte grillen, känns ju bökigt o det går åt en hel del kol.
V
VillaAnna
Medlem
· Västra Götaland
· 392 inlägg
VillaAnna
Medlem
- Västra Götaland
- 392 inlägg
Låter gott! Dela gärna receptet om det inte är för OT!thomasx skrev:Jaha, det blir varmare om det ligger i en cirkel alltså. Annars hade jag ju trott att det skulle bli varmare om allt låg tillsammans i en hög. Ska testa det nästa gång.
Nu sist vi körde kom vi upp i 230 grader. Hade gjort pizzadeg med extra glutenrikt mjöl och knådat och jäst enligt konstens alla regler. Och OJ vilken god pizzabotten det blev av det, kan verkligen rekommenderas!
Mätte tempen på stenen, och den var inte högre än grillens egen termometer, trots att glöden låg rakt under. Kanske körde på lite för tidigt, men men, gott blev det i alla fall
Annars brukar jag ta till dykartuben när det ska till bra drag i grillenDracula skrev:Som Erik_X skrev så tänkte jag skriva det samma, syre syre syre.
Mycket kol, och tillför mycket syre med motor, då kommer du få maximal temp, dock vet jag inte hur många grader. Ta av locket, ställ en bordsfläkt intill grillen, dra på fläkten o rikta den ner på kolet. Du kommer få en glöd som du aldrig sett tidigare ...men om du kan så använda ugnen o inte grillen, känns ju bökigt o det går åt en hel del kol.
Då kan vi snacka glöd som man aldrig sett den förr. Har dock aldrig gjort det i Webern, kanske dags att testa
Kolgrillat ger ju en extra dimension åt smaken
Här finns receptet på pizzadegen, och lite filmer där man får lära sig knåda den också Lärorikt, i alla fall för mig Se länken nedan.
Jag körde med mjöl från Finax som heter Manitoba Cream som är ett mjöl med extra hög proteinhalt. Typ 00 mjöl verkar inte helt lätt att få tag på, men manitoba cream är ett bra alternativ.
Det är glutenproteinerna i kombination med knådningen som ger degen dess elasticitet och gör att man kan arbeta ut den till en tunn pizzabotten, har jag lärt mig
Sedan är den där stenen viktig för att snabbt driva ut fukten ur degen vid gräddningen, det är det som ger den spröda fina bottnen på pizzan.
Notera att killen i en av video-snuttarna lägger den "lilla" degen i en smått gigantisk skål inför jäsningen. Det behövs, kan jag säga, för herrejösses vad den jäste sig stor.
http://webbian.se/recept/sa-bakar-du-overkligt-god-italiensk-pizza/
Jag körde med mjöl från Finax som heter Manitoba Cream som är ett mjöl med extra hög proteinhalt. Typ 00 mjöl verkar inte helt lätt att få tag på, men manitoba cream är ett bra alternativ.
Det är glutenproteinerna i kombination med knådningen som ger degen dess elasticitet och gör att man kan arbeta ut den till en tunn pizzabotten, har jag lärt mig
Sedan är den där stenen viktig för att snabbt driva ut fukten ur degen vid gräddningen, det är det som ger den spröda fina bottnen på pizzan.
Notera att killen i en av video-snuttarna lägger den "lilla" degen i en smått gigantisk skål inför jäsningen. Det behövs, kan jag säga, för herrejösses vad den jäste sig stor.
http://webbian.se/recept/sa-bakar-du-overkligt-god-italiensk-pizza/
Skulle gå på quebracho grillkol, blir riktigt riktigt varmt i min weber 57 när jag kör pizza, fungerar utmärkt som low&smoke med mindre syretillförsel också.
http://www.webhallen.com/se-sv/hem_och_hushall/grillar/grillkol/
http://www.bauhaus.se/weber-steak-house-kol-7-kg.html#full-description
Beroende på vilken deg som används så bör du ha en temp på 300-350 grader och glöm inte att lägga på stenen när du startar upp grillen, dvs den ska värmas med grillen annars kommer den troligen att spricka.
http://www.webhallen.com/se-sv/hem_och_hushall/grillar/grillkol/
http://www.bauhaus.se/weber-steak-house-kol-7-kg.html#full-description
Beroende på vilken deg som används så bör du ha en temp på 300-350 grader och glöm inte att lägga på stenen när du startar upp grillen, dvs den ska värmas med grillen annars kommer den troligen att spricka.