2015 köpte vi en tomt som har ett avtalsservitut på en väg till fastigheten som ligger ovanför oss. Det är en enkel grusad väg och den går i tomtgränsen. När vi byggde huset förstörde husleverantören vägen och nu vill den härskande fastigheten att den görs i ordning i originalskick.
Vi (den tjänande fastigheten) vill ha bort servitutet eftersom den härskande fastigheten har när vi köpte tomten iordningställt en egen infart på sin egen tomt. Nu vill dom ha båda delarna?
Dom har sin egen infart men vill också ha kvar servitutet på vägen som går över vår tomt. Dom hänvisar till att om dom kommer med t ex byggmaterial så är det lättare att köra upp på vår väg än deras egen?
Kan det verkligen vara rätt att dom får ha båda delarna? Och hur får man bort servitutet när vi inte är överens. Har läst att kostnaden delas mellan fastigheterna, stämmer detta?
 
Redigerat:
Ja, det går att upphäva servitut pga ändrade förhållanden och det finns annan tillfartsväg. Om användningen är ringa måste du ansöka om att få det upphävt. Om servitutet är övergivet (kan vara svårt att argumentera för i det här fallet) går det att anmäla att servitut ett är upphävt. Då skickar lantmäteriet ut och begär att de yttrar sig. Om de inte gör det upphävs servitutet.
 
  • Gilla
Zenza
  • Laddar…
Z Zenza skrev:
När vi byggde huset förstörde husleverantören vägen och nu vill den härskande fastigheten att den görs i ordning i originalskick.
Självklart ska ni återställa vägen om ni har förstört den.
 
J jimmie.p skrev:
Självklart ska ni återställa vägen om ni har förstört den.
Det hade vi gärna gjort om dom inte hade haft en egen infart till sitt hus. Förstår inte varför dom skall ha ett servitut på den gamla vägen när dom har gjort en egen infart. Känns lite som att både äta kakan och ha den kvar.
 
Som sagt , det går eventuellt att få servitutet upphävt. Men så länge servitutet finns där så har dina grannar rätt till en väg. För grannsämjas skull kanske ni kan komma överens om att upphäva servitutet utan att du först måste fixa vägen?
 
Z Zenza skrev:
Det hade vi gärna gjort om dom inte hade haft en egen infart till sitt hus. Förstår inte varför dom skall ha ett servitut på den gamla vägen när dom har gjort en egen infart. Känns lite som att både äta kakan och ha den kvar.
Dom har den rättigheten och det är ju inte upp till dig att välja om dom ska ha vägen eller inte. Servitutet fanns där när du köpte tomten så det är ju ingen överraskning att det går ett servitut där heller. Vill du inte ha vägen där får du försöka göra en överenskommelse med dom kring det, men det låter som att det faktiskt finns ett behov från deras sida att ta den vägen då deras "nya" infart inte fungerar bra i alla lägen.

Alternativt kan du skjuta grannsämjan i sank och försöka få lantmäteriet att upphäva servitutet. Det kostar potentiellt en hel del pengar med oklart utfall. Du måste i så fall visa att servitutet inte behövs eller att att nyttan av servitutet i förhållande till belastningen på den tjänande fastigheten är ringa.

Men så länge servitutet finns så har du en skyldighet att återställa efter dig.
 
  • Gilla
malu1820 och 6 till
  • Laddar…
harry73
Om det är en grusväg räcker dey troligtvis att sprida ut en lass med grus. Det kostar 2-3000 kr. Om du tycker det är värd att bråka för den summa, då kan du såklart göra så. Jag hade ringt husfirman ich dagt att de förstörde grannens väg, men att grannen nöjer sig med lite nytt grus.
 
Att vi vill upphäva servitutet beror på att det ligger den tjänande fastigheten till last vid ev försäljning. Hade dom inte gjort en egen infart hade detta aldrig kommit upp till diskussion. Att dom hävdar att deras egen infart inte fungerar i alla lägen kan jag tycka är märkligt. När dom använder sin egen uppfart har dom ca 10 m kvar till deras dörr. När dom använder servitutsvägen har dom 30 meter till deras dörr och skall då även gå över en liten bergsknalle. Som dom nu påstår att dom kan köra över??
Det går inte ens att köra över den med en Hilux...

Vi har redan varit på hustillverkaren om att återställa vägen men dom lyssnar inte på oss och mer om detta kommer i min kommande recension av dem. Vi får tillsvidare lägga dit ett lass grus så vi uppfyller servitutet och fundera på om vi skall gå vidare...

Tack för era synpunkter och ha en fin dag
 
harry73
Att ni ska reparera vägen är inte flr att uppfylla servitutet, men för att ni skadat grannens egendom.

Vill du ha våra åsikter om vilka rättigheter och skyldigheter servitutet ger, får du lägga ut servitutstexten här.
 
  • Gilla
Dowser4711 och 4 till
  • Laddar…
Fanns servitutet vid köpet av tomten så är det ingen överraskning. Sen om dom väljer att göra en till infart är ju inte relevant.

Att det påverkar ert eventuella försäljningspris negativt är ju inte den andra tomtägarens ansvar. Köper man en fastighet med servitut så får man ta hänsyn till vilket pris man köper för, precis som ni säkert också gjort.
 

Bästa svaret

Jag skulle göra så här: ring Lantmäteriet och förklara att ni vill upphävatt servitutet pga ringa användning. Förklara att grannen byggt en annan lämplig tillfartsväg. Tala inte om att vägen är förstörd över telefon (om de inte frågar, ljug inte). Hör efter om de tror att servitutet kan upphävas och vad du ska göra för att detta ska ske. Svarar Lantmätaren att det är troligt att servitutet blir upphävt om du ansöker, så tala med din granne över en kopp kaffe. Säg att du ringt lantmäteriet för att ta reda på vad som gäller och att det är troligt att servitutet kan upphävas och att du planerar att göra det. Erbjud att ändå fixa vägen under ansökningstiden. Beroende på grannrelationen, så kanske grannen och du kan komma överens om att upphäva eftersom det är fastställt att du har rätt till det.

Menar Lantmäteriet att du troligtvis inte får servitutet upphävt om du ansöker ska du istället återställa vägen och be grannen om ursäkt.
 
  • Gilla
-MH- och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.