Har ett Älvsbyhus med krypgrund dock inte försett med avfuktare i krypgrunden. Har funderat en del på problemet med fukt i krypgrunden men tycker inte att en avfuktare i krypgrunden kan vara en optimal lösning rent energimässigt. Mitt förslag på en lösning är enligt följande.
  1. Täta alla kattgluggar utom en och alla andra otätheter i grunden.
  2. Använd ett par garderobsutrymmen i vardera änden av huset för att i dessa ta upp hål ner till krypgrunden, trä ner spirorör samt sätt vartalsstyrda badrumsfläktar för att trycka ner inneluften till krypgrunden. Lämpliga ventilationsöppningar tas upp upptill i garderoberna för att där ta in luften.
  3. Förse den otätade kattgluggen men en fläkt för att ventilera ut krypgrunden. Fläkten ska prestera något högre flöde än de två fläktarna som trycker ner uppvärmd inneluft i krypgrunden, (undertrycket kan justeras genom de varvtalsstyrda fläktarna eller med spjäll) krypgrunden är alltså satt under ett svagt undertryck.
  4. Stäng av och täta den tidigare mekaniska frånluften som mynnar uppe på taket. Denna ska nu endast användas till spiskåpan och bara när matlagning pågår.
Genom detta system kommer nu varm luft att föras ner i kryputrymmet och målet ska vara att temperaturen där nere nu ska ska hålla sig väl över kondensationstemperaturen, alltså ingen fuktutfällning ska ske. Man bör nu ha uppnått följande fördelar.
  • Eventuella fuktproblem i krypgrunden borta.
  • Varmare golv genom den höjda temperaturen i kryputrymmet.
  • Lägre energiförbrukning genom bättre utnyttjande av frånluftens värmeinnehåll.
  • Eventuella radonproblem bör också vara eliminerade.
Vad tycker ni om lösningen? Kommer det att fungera, finns det aspekter som jag förbisett?:rolleyes:
 
Det du beskriver går även under namnet inneluftsventilerad krypgrund och det finns många sidor om detta. Generellt tycker jag många förknippar det med risker för utfällning av fukt. Mycket pga begränsningen nedan: (från http://www.traguiden.se/TGtemplates/popup1spalt.aspx?id=1201)

"För att mögel inte ska utvecklas får temperaturen i kryputrymmet vara högst 2-3°C lägre än i luften i utrymmen ovanför bjälklaget. Detta kan uppnås genom att bottenbjälklaget inte värmeisoleras och genom att inneluften, med undantag av frånluften från kök, leds ner i det slutna utrymmet och värmer detta."

Du måste med andra ord varmhålla hela krypgrunden för att inte riskera att din varma luft från boytorna som du trycker eller suger ner kondenserar och blir en grogrund för mögel. Din energibesparning på att inte köra avfuktare blir istället en kostnad för att värma upp grunden och till viss del masken under huset.

// Mats
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.