Hej! Jag och min partner ser ut att köpa vårt första hus imorgon. Vi kommer få en besiktningsklausul på 14 dagar inskrivet i kontraktet och ta dit en besiktningsman. Min undran är följande; om besiktningsmannen har missat något väsentligt som orsakar oss kostnader i framtiden, kommer detta täckas av försäkringen då? Eftersom vi ju bör ha uppfyllt vår undersökningsplikt innan köpet är färdigt. Även, om säljaren inte har en försäkring för dolda fel, kan detta påverka vår oss negativt?

Tacksam för svar!
 
Vilken försäkring menar du ska täcka ett eventuellt dolt fel som besiktningsmannen missar, besiktningsmannens ansvarsförsäkring eller?
 
Har besiktningsmannen en ansvarsförsäkring, får ni helt enkelt lita på att ni kan få ersättning för fel som besiktningsmannen missar. Men eftersom besiktningsmannen vet detta, kommer hen att ge er ett protokoll som är fullt av potentiella problem och riskkonstruktioner, för att inte riskera att missa något allvarligt.

Att säljaren inte har en Dolda fel-försäkring är enbart en fördel för er som köpare. Om det faktiskt skulle dyka upp ett riktigt dolt fel, får ni kräva pengar direkt av säljaren, istället för av säljarens försäkringsbolag, som är beväpnat till tänderna med skickliga advokater som avslår era krav.

Sök gärna här på forumet efter 'dolt fel', här finns mycket att läsa. Kontentan är att de flesta fel inte är ersättningsbara dolda fel.
 
  • Gilla
Ronny Peterson
  • Laddar…
I princip skall det täckas av ansvarsförsäkringen som bes. mannen har. I praktiken är det ofta väldigt svårt att få rätt i ett sådant fall.

Det vanligaste problemet är att bes. mannen skriver ex. "äldre takbeklädnad", oavsett om det sedan står upptaget som en specifik risk, så betyder en sådan skrivning att man kan förvänta sig mer eller mindre hur allvarliga fel som helst med taket. Det kan vara svårt att förstå som köpare.

Hela principen om ersättningar för fel vid fastighetsköp. Handlar om vilka förväntningar du som köpare kan ha på den fastighet du köper.

Ett fel är en egenskap på fastigheten som du som köpare objektivt sett inte borde behöva räkna med. OM denna egenskap dessutom inte gick att upptäcka vid en noggrann undersökning så kan det vara ett dolt fel, som säljaren är ansvarig för, direkt eller via en dolda felsförsäkring.

Men alla brister som du som köpare borde kunna räkna med pga. ålder, allmän underhållsnivå osv. Är saker som du objektivt sett borde kunna räkna med. Och då är det inte ersättningsbart från säljaren.

Men besiktning då. Du besiktigar för att få hjälp med att förstå vilka förväntningar du kan ha på fatigheten. Bes. mannen skall dels påpeka direkta tydliga fel, men också tydliggöra vilka delar som pga. ålder eller andra skäl/tveksamheter där du inte skall ha för höga förväntningar.

Skriver bes. mannen absolut inte någon antydan till varning om ex. taket, och det sedan visar sig läcka, så kan bes. mannen bli ersättningsskyldig, via sin försäkring. Men det blir då också lätt en tvist om huruvida problemet är ett dolt fel. Du kan som köpare dels försöka få ersättning som dolt fel mot säljaren, förlorar det målet, efetersom du enl. domstolen borde upptäckt problemet vid din undersökning, som du låtit en bes. man utföra. Du stämmer då bes. mannen och förlorar igen eftersom domstolen då anser att det är ett dolt fel som du borde kräva säljaren på. Och därmed blir det ditt problem och ingen annans.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
Tack för utförligt svar! Börjar bli lite klokare på detta med att vara oklok.
 
Kortversionen är att när ni väl har blivit ägare till huset i fråga är eventuella fel, konstigheter, byggfusk osv i de allra flesta fall ert ansvar som ägare.
Därför bör ni som husspekulanter inför köpet vända på varenda sten och ta reda på så mycket ni bara kan om huset. Den svenska offentlighetsprincipen är en guldgruva för den som söker information, använd er av den! En informerad köpare får färre obehagliga överraskningar, helt enkelt.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.