Hej,

Är det någon som skulle kunna tänka sig att dela med sig av exempel på hur ett underlag för en offertförfrågan för ett garage skulle kunna se ut? Jag har bygglovsritningar att bifoga men bör väl också specifisera dimensionering och material med mera. Är själv okunnig men givetvis intresserad av dels jämförbarhet i offerter och dels att i slutändan få ett gediget garage som inte känns ”rackligt”.

Upphandlingen omfattar både platta och garage. Det kommer att vara i huvudsak oisolerat men med isolerad förrådsdel, måtten 4,2 x 8,6 och pulpettak med 14 graders lutning och med betongpannor.

Joffa
 
Redigerat:
hej
Det är viktigt att speca märken på saker som kan skilja mkt i pris...typ tak, isolering mm...

Några saker som jag kommer på är:
*Antal avlopp i garaget
*Indragning av el/värme/belysning
*hängrännor
*tak
*regelvirke, satte 170*45 på mitt garage
*isolering på vind/vägg..(tjocklek)
*ev fönster/dörrar(märke storlek)
*skivor på innerväggar(plyfa & gips)
*lutning på plattan, markarbeten, armering, kantbalk osv....finns många sätt att göra bra plattor på..kostar olika..
*garageportar, märken, bredd, höjd
*ventilation
*lucka in på vinden

Har säkert glömt något, men försök att speca fönster med storlek och typ 3-glas, garageport med märke, bredd, höjd och taket med vilket märke på plattor osv.....
Ju mer "komplett" ditt underlag är destå bättre kan man jämföra offerterna. För det skiljer mkt mellan olika byggvaror....

mvh
M
 
I
Normalt baseras en offertförfrågan på byggnadsbeskrivning, rumsbeskrivning, ritningar, i nämnd ordning. Ritningarna är bara en illustration till hur det är tänkt att bli färdigt och till skillnad från vad många tror sist i raden i dignitet.

För ett objekt som ditt behöver de inte vara så omfattande, bara du talar klarspråk. Byggnadsbeskrivningen bör du dock ägna dig en god stund åt eftersom den är bestämmande för kvalitén på mtrl. m.m. Rumsbeskrivningen kan du nog helt hoppa över eller göra ganska torftig eftersom du kanske varken ska ha målat eller belagt golv eller utrustat/inrett inv. Då är det bättre att du lägger ner lite mer krut på att på konstruktionsritningarna, tala om dimen., isolertjocklekar och sådana saker för att den ska bli en byggarbetshandling. Den ritning du har till bygglovet är troligen ingen byggarbetshandling av nämnt slag. Annars brukar det av sådana framgå sättet för grundläggning, stommens konstruktion, mått, fönster- och dörrinsättning samt hur vattentak och takbeläggning ska utföras från nock till takfot med avvattning inkl. takstol och erf. avväxlingar m.m.. Alltid i skala 1:50 eller större.

I byggnadsbeskrivningen brukar man ansluta till HusAMA, som är ett regelverk för hur det ska utföras fackmannamässigt. Men det kräver att du är insatt i hur det används. Ibland räcker det att ange koden i vänstermarginalen, så hänvisar den till texten direkt, som då inte behöver skrivas ut. Är koden understruken är texten omskriven och måste då skrivas in i beskrivningen för att vara gällande, etc. Om du inte känner för det får du skriva ner allt i klartext för att det ska bli begripligt.

I tur kommer sen din förfrågan, entreprenörens offert och sen avtalet/kontraktet. Kontraktet är alltså högst i dignitet. Entreprenörens offert därunder och din förfrågan under den. Sen event. gränsdragningslista (mellan bygg, el, rör, m.fl), byggnadsbeskrivning, rumsbeskrivning och ritningarna. (Ordningen är viktig för den händelse att det senare blir tvist om olikheter i och mellan handlingarna.)

Vad du framförallt i beskrivningen inte ska glömma är att inta en text om vem som har ansvaret för samordningen enl. Arbetsmiljölagen om du anlitar fler än en entreprenör på bygget (säg anläggn.+bygg+el). Annars är det du som byggherre som åker på det, om det brustit i samordningen när olyckan är framme. Du bör oxå beskriva förutsättningarna på byggplatsen (markbeskaffenhet, lutning, avvattning etc.) och om något träd ska sparas i närheten av huset. Du kan då hänvisa till event. grundundersökning. Du kan givetvis oxå hänvisa till event. detaljritning eller annan arbetshandling. Men undvik 'korsvisning'. Det blir bara oklart. Glöm inte heller att ange en tid (datum) för påbörjande resp. avslut. Dessa kan du koppla till ett vite om slutpunkten överskrids.

Lycka till!
___________________
Byggaren
 
  • Gilla
raspen86
  • Laddar…
Tack för utförliga svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.