Vi har köpt ett hus på 152 kvm plus källare på ca30 kvm. Vi köpte huset med en jordvärmeinstallation av märket Varmitek för 2,5 år sedan. Nu har vi haft 3 vintrar utan att ha tillräcklig värme i huset. Förra veckan så hade vi under 16 grader varmt i huset och pumpen kör för fullt. Problemet som vi har är att pumpen inte klarar av att värma upp vattnet mha kompressorerna utan elsteget måste gå in i stort sett hela tiden även om det bara är ett par minus grader ute. Vi har en elförbrukning som snittar på 160 kwh/dygn bara på pumpen, dvs utan att inkludera hushållselen. Vissa dagar är den uppe i över 200 kwh/dygn. Detta gör att vi ser inga av de fördelar som pumpen ska ge. Det känns att med den elförbrukningen som vi har på pumpen så borde vi ha ett varmt hus...Nu är det som vi betalar höga elräkningar utan att få något för det...

Vi tror att man har underdimensionerat pumpen för vårt hus. Markslingan är på 300m och Varmitek menar att man utnyttjat hela tomten men det är vi väldigt osäkra på, för det borde få plats med mer än 300 m på vår tomt. Storleken på pumpen är 6kW. Vi har ett öppet hus med hög takhöjd i vissa delar och inga element utan endast värmeslingor i golven. Har även en del gamla fönster kvar som ger en del kallras i två av rummen, men det är ändå inte varmt i delar av huset där det är nya fönster. Frågan jag egentligen undrar över är om det är normalt att den ska snitta på 160 kwh per dygn och om felet beror på att det är underdimensionerat? Enligt Varmitek så är det inget fel på pumpen utan den går som den ska... Elstegets energiförbrukning ska normalt ligga på runt 10% av kompressor 1's energiförbrukning enligt varmitek själva. Vi har dubbelt så hög förbrukning på elstegets energiförbrukning.

Vad göra?? Kan/bör vi gå vidare med det som ett dolt fel och installera större pump om det går att lägga ner mer markslinga?
 
Det är inte normalt att inne tempen sjunker till 16 grader om värmepumpen får hjälp av elpatronen ! (man jag gissar att du stängt av de?) Sätt på den igen.

Hur mycke energi drog huset inan värmepumpen instalerades & hur myeke drar den idag / år alltså.

Vad ska anläggningen dr enligt offerten?
 
Nej elpatronen är inte avstängd, i så fall hade vi haft det ännu kallare! Elsteget måste uppenbarligen kopplas på för att annars klarar inte pumpen av att värma upp vattnet på egen hand även om det exvis bara är -2 grader ute.

Årsförbrukningen innan installationen gjordes vet jag inte..vi flyttade in för 2½ år sedan och pumpen har suttit där sedan nov 2002.

Kontaktade idag kommunes energirådgivning som hade en simulator som räknade ut att vi ska ha 500m markslinga och inte 300m som har installerats. Jorden i marken är mestadels sand vilket oxå tyder på att 300m är för lite för att ge tillräckligt med energi till pumpen. Installatörens lösning på vårt problem är att sätta in en större elpatron... Som om det skulle ge oss lägre energiförbrukning och de fördelar som ska finns med jordvärme...
 
De dagar ni förbrukar 200 kWh så snittar det på 8,3 kW effekt. en 6kW pump drar ca 2 kW eleffekt så kvar blir det 6 kW till elpatronen. Huset drar mao 12 kW. Ni sparar ca 4 kW eleffekt med VP. Jag tycker ert hus drar lite för mycket energi, jag kan värma 2 plan + källare med 136m2 i varje plan med 10 kW VP vid minus 15 grader.

Om slingan är tillräcklig är väl enklast att mäta temperaturen på köldbäraren. Sandmark är bra om den är vattenförande, är den torr så är det inte bra. Lera påstås vara mindre bra då den torkar med åren och inte släpper in nytt vatten.

Protte
 
Dolt fel kan det inte vara eftersom det är ganska enkelt att undersöka/provköra värmesystemet och beräkna energiförbrukningen för ett hus. Möjligen kan säljaren gjort en osann/bedräglig utfästelse men då krävs det mycket tydliga bevis för detta.

Sätt in en rejäl luftluftvärmepump som komplement. Med öppen planlösning kommer det att bli bra och dessutom kunna ge lite svalka som A/C heta sommarveckor. Därefter tilläggsisolera på viktiga ställen.
 
Håller med Prototypen. Ert hus drar ovanligt mycket energi. Jag hade 6 kW bergvärme i 208 m2 hus och klarade ner till ca -15 grader utan tillskott.
Kolla igenom var energin läcker och åtgärda det i första hand.
 
Vi har fått orsaken till problemet och det är ingen läcka eller ngt fel på installationen utan orsaken är att installationen är underdimensionerad. Det klarar således inte att värma huset enligt de fördelar som en jordvärmeinstallation ska ge och som vi betalt för. Borde därmed kunna hanteras som dolt fel enligt olika rådgivningar jag fått..sen om det går igenom är givetivs osäkert. Tackar för era kommentarer.
 
Dålt fel? tycker inte det låter som dålt fel.
dålt fel är om nån har fel mellanrum på reglar i en vägg, eller annat liknande du inte kan se (som uppenbarligen är felbyggt enligt gällande byggnorm när det byggdes)

Din värmepup är på 6kW & värmer enliget vad en värmepump på 6Wk ska göra. När du köppte huset så, vad gjorde du själv för efterforskning på hur mycke energi huset drog?
När du köppte värmepumpen bad du om nån "besparings" kalkyl eller liknande? vilken energi beräkna ni då att huset drok & varifrån kom den siffran?
 
Det lilla huset borde klara sig lång på 6 kW. Varför ge sig på och klaga på VP, vore det inte bättre att åtgärda isoleringen. Jodå det är en stor investering med det minskar driftkostnaden markant.

Protte
 
Ge oss lite temperaturer och tryck så att vi kan uppskatta hur vp går.
Har du silar i systemet är dessa rensade ?
Funkar alla golslingorna är de injusterade?

dr.frost
 
dolt fel kan det knappast vara då alla data finns på hus, pump osv verkar finnas i förhand
 
Brukar väl räkna på 50W/m2 o då skulle detta hus behöva 9 kW kallaste dagen
 
Jag tycker inte huset är så litet
hur stora hus har ni om 182 m2 är litet.

Om det nu är en 6kW pump, så är det inte säkert den ger 6kW för det! Du får kolla i databladet för att se vad den ger för effekt vid de olika förhållanden.
 
Om t.ex det krävs 55-60° för att hålla värmen o markslingan är för kort så det är -2 in vad ger då en Nibe xx45??
Ser att den ger 6,3 kW vid 0/35 o 5,1 kW vid 0/50 då ser man att det kommer bli mkt tillskottsel om huset kräver 9-10 kW
 
En Nibe 1225-6kW har följande värden (vet inte vad TS har för pump)

KB+5 grader VB 35 grader = 7kW
KB+5 VB 45 = 6,4kW
KB+5 VB 55 = 5,7kW

KB 0 VB 35 = 6kW
KB 0 VB 45 = 5,2kW
KB 0 VB 55 = 4,4kW

KB -5 VB 35 = 4,9kW
KB -5 VB 45 = 4,3kW
KB -5 VB 55 = 3,6kW
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.