Hej
Det gäller en undercentral till ett garage
Har två ideer om inkoppling
Schematisk bild av en föreslagen elinstallation med märkningar för inkoppling till en undercentral i ett garage.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Elritning förslag på inkoppling för en undercentral i ett garage, inklusive säkringar och jordfelsbrytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tänker välja den övre annars blir det ju nån sorts 'parallell central'
Om undercentarelen också har en jordfelsbrytare hur kommer den att uppträda.
Vad säger ni experter.
/bosv
 
Jag rekommenderar den undre. Det är normalt parallellt kopplade centralen man vill ha. Annars blir det problem med två JFBer i serie precis som du undrar över. Man behöver bara kontrollera att arean 6 mm² är tillräcklig eftersom det är 10 mm² in.
 
Fina bilder du gjort! Flytta ihop dvärgarna och JFB och anslut med en längre fasskena om det går.

Du kan ju köra parallellt, men kolla då som Bo skriver, att du kan få kontakt om det nu är 10 på inkommande och 6 till UC, kan bli trixigt. Säker på att du inte kan dra 5G6 från mätaren, det kan vara en god idé att kolla annars.

Finns ju även fler alternativ om du fortfarande har pennan framme, som att du lägger matningen på dvärgar men inte JFB. Alternativt kan du sätta dvärgarna i mätarskåp eller dra direkt därifrån till exempel.
 
Håller med Bo, välj undre alternativet koppla matningen till den andra centralen på inkommande sida av huvudbrytaren. Men du måste ta nollan från inkommande sida på JFB:n annars får du en nolla som ligger efter JFB men faserna ligger före JFB:n, det fungerar inte.
Med seriekopplade JFB har du ingen selektivitet, vid en felström i garaget så är det inte säkert att JFB:n i garaget löser,det kan lika gärna vara den i första centralen eller så löser båda.
 
Obs ta nollan och faserna från "samma ställe" för att undvika risken att nollan bryts men inte faserna vid arbete i centralen.

På bild går inkommande nolla direkt till JFB. Om utgående faser till central 2 tas från ingången på HB och nollan tas från JFBn så får man aldrig lossa på denna anslutning utan att bryta strömmen i mätarskåpet. Om faserna tas ut före HB skulle jag vilja ha en separat N-plint som inkommande nolla ansluts till, och därifrån går till utgående huvudledning och JFBn i egna centralen.
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
Helt rätt med 2 nollskenor Bo.
Om det är en nyare central som sitter där så är chansen stor att det finns 2 nollskenor i den.
Kanske de är sammanbundna med en bygling och då tas den bort.
Från inkommande nollskena ner med nolla till JFB och sen ut till den andra nollskenan.
Jag föredrar att ta inkommande faser innan HB så att inte den andra centralen blir spänningslös om man bryter HB på den första.
Och bryt spänningen i mätarskåpet innan det lossas på något.
 
Ja, många centraler har möjlighet till flera olika skenorna, därför kan man mellanlanda där för att få en oskyddad skena, som sagt, ingen mening att lägga JFB i serie, visst, en liten fördel är att du har både rem och hängslen i garaget ifall den ena JFB inte skulle fungera medan den lilla nackdelen är att huset släcks vid fel i garaget.

Nu får man förvisso tänka på att jordfel är väldigt ovanligt, men trist om det löser i onödan när man är på semester till exempel.
Praxis är också att inte koppla så, vilket kan leda till förvirring i framtiden, kan ju förvisso lösas med en märkning att JFB är kopplade i serie.
Kan även vara en nackdel att ha en markkabel skyddad av JFB då känsligheten är väldigt hög, det är kanske inte markkabel i detta fallet..

Finns ju även möjlighet att sätta en självåterställande JFB i första centralen men dessa är tyvärr rätt dyra fortfarande.

Lite utsvävningar bara, inget att bry sig om egentligen, det viktiga är att allt blir skyddat så som TS tänkt.
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
Ja, N1-plinten i den bilden är ett exempel på en sådan separata nollplint som kan vara både praktisk och säkerhetsmässigt befogad.

Du har helt rätt i att N-ledaren till JFBn ska vara blå, för det är ju en nolla.
 
B bosv skrev:
En annan undring ingående nolla i JFB är gul/grön . Skulle känna mej mera bekväm om den var blå.
Då har det blivit något missförstånd, byt både in och ut mot blå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.