Fundering. Har ett hus som är bygg slutet av 1800 talet. Torpargrund som är gjuten på utsidan. Sitter ventilhål tro på alla sidor av huset. det är handgrävdkällare lite där det ryms lite förråd prylar. Och så. Samt nu så köptes ny tvättmaskin och torktumlare av värmepumps typ. Avger minimalt med fukt.

Kollat å fukten ligger mellan 32 till 47% när man tvättar. Kör avfuktare där nere. An nojjig hettsk är ;@ Tror inte att detta just är ett problem. Men hur ska grunden ventileras???

Var lite rädd att den fukt som blir av tvättstugan tar sig ut i torpargrund. I källaren finns 2 ventiler en mot utsida (tätar jag på vinter året för att behålla värme från kulvert i källaren) och en ventill in underhuset inte täta. Märkte idag att i ventilen drar det in luft från inunderhuset å dett upp för källartrappen å källar dörr som inte är så tät , å in i huset. Å huset är ju självdrags ventilerade . Så det är rätt bra dra i murstocken.
Den lilla fukt som då bildas av tvättning i källaren tas ju då dels upp av avfuktaren men borde mesta dels leta sig upp via trapp till ventilationen.

Frågan är då, vad händer om det drar in fuktig luft utifrån via ventilerna in undergrunden, vidare via källarens ventil och upp i huset via källartrapp.

Kan det inte vara risk för att luft kondenserar under huset. Eller hjälper man till kanske å ventilerar grunden när våren kommer?

Troligen har det varit på detta sätt i alla tider med detta hus. Å har inte funnit några tendenser till mögel någonstans. Kan ju iof bli annars nu när tvätt å tork hamnade i den lilla källaren 15 kvm???
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.