Hej!

Har ett relativt allvarligt problem. Det är så att vårt hus är byggt -49 och därmed har de anslutit köksfläkten till husets ventilation. Detta medför att vi på en av toaletterna och ett rum i källaren hemsöks av stek-os. Luktar dåligt kort och gott.

Finns det då något filter som man kan koppla till själva röret eller annan lösning man kan göra för att bli av med detta problemet?

Mvh
Alexander
 
Den bästa, fast kanske också krångligaste lösningen är väl att se till så att fläkten får en egen kanal ut.

Antingen kan du bygga en ny kanal till fläkten, eller så kan du plugga ventilationen i toan i källaren och göra en ny ventilation till den.
Vi har fyra ventilationskanaler i vår skorsten. Har du också det kanske du kan flytta runt lite på något sätt.

Eller så kolfilterfläkt. Men det blir ju aldrig lika bra.
 
Min tanke har oxå varit att dra fläkten i en egen kanal men som det ser ut nu så är det hopplöst att göra så.

Jag skulle mycket väl kunna plugga igen ventilationen till toan och enkelt göra ett nytt ventilationshål då toan ligger mot en yttervägg. Risken kan dock vara att oset glider ut i ett annat rum istället... men man kan ju prova plugga med en trasa så länge och se om det hjäper.

Hur kommer man åt ventilationskanalerna i skorsstenen? Borde inte det vara ganska inbyggt?
 
Det beror ju på hur det ser ut hos dig. Om du har väggar runt skorstenen överallt eller inte. Men i princip kan man ju borra sig in i var som helst i höjdled i en ventliationskanal bara man vet var den är. Vår skorsten har en stor kanal i mitten för att elda i och sedan en mindre i varje hörn för ventilation.
 
Okej, får undersöka saken lite mer. Men smidigaste sättet är helt klart som du sa att försöka plugga toaletten.

Tack för snabbt svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.