kan vara vad som helst, såna bilder går att göra med de flesta program.
Om du ska försöka dig på nåt liknande skulle jag rekommendera sketchup i kombination med vray. Enkelt att modellera upp, det finns gott om förinställningar för rendering att ladda ner och många bra gratis material.
Renderingsmototerer som maxwell är vassare men det är för att det finns så otroligt många inställningar att göra, och det är mest proffesionella visualiserare som använder det.
 
Det ser faktiskt ut som ett av de två programmen nu när jag spanat runt lite och Sketchup är relativt okej att jobba i.
Lika bra att som privatperson använda detta som arkitekt program.

Tack för svaret.
 
Du behöver nog inte oroa dig är kvaliteten på det programmet. Jag är arkitekt och det är det enda 3d-program respektive renderingsprogrammet. Detta är några bilder vi gjort på kontoret:





sjocrona_torgvy_h941jpg
sverre_vy04_h1200jpg_918
tornhuset_vy_nordvast_h1200jpg
 
Hej Simon.
Medan jag kollade upp Vray och Maxwell Rendering så upptäckte jag även (Autodesk) Revit Architecture som är ett riktigt bra arkitekt program, så jag kommer lära mig detta. Sedan så kan man exportera .dwg filer som Sketchup Pro kan använda och där jobba med landskap och rendering om jag inte skulle trivas med det som Revit erbjuder.

Det med rendering är endast en visuell sak och har inget med konstruktionen att göra, men ytterst trevligt.
Som exempel.
ImageVaultHandler.aspx
 
jo, visst är revit bra. men det har en hög instegsnivå bara. manualen är tjockare än bibeln. Men det beror ju på vad du vill uppnå såklart.
värt att nämna är ju att revit kostar runt 70 000 medans sketchup finns i en gratis version och en pro-version för runt tusenlappen förag förutsätter att du inte har några tankar på att skaffa programmen på någon annan väg den lagliga ;)
 
Det finns väl ingen som gör saker olagligt, gör det? ;)
Vem vet, det att designa hus är ett mycket spännande yrke som jag har funderat på, att bli arkitekt och med dagens miljö krav och alternativa lösningar som utmanar energi användandet så är det extra spännande samtidigt som jag brinner för alternativa bränslen som kemist. Har lite tid kvar att fundera över mitt val.

Skillnad mellan Revit och Sketchup Pro är väl att Pro inte har samma möjligheter när det gäller planskisser och konstruktionsskisser samt material lista som Revit har. Som exempel genomskärning av väggar där det finns behov (som det ofta gör) där enskilda delar syns tillsammans med andra element som illustreras i bilden (strukturella detaljer). Jag tycker att sådana element är mycket viktiga vid konstruktion av huset då detta ingår i en kostnadsbild och där det är relativt lätt att ändra efteråt eller medan huset byggs för att optimera dessa förhållanden.

Jag tog en utbildning som snickare 1992-1994 och fick lära mig betydelsen av detta.

RST_Structural_Details_1024x786.jpg
 
Jag tycker att det låter som en dålig idé att investera den tid som det kommer att ta att lära sig Revit tillräckligt bra, utan att ens ha laglig rätt att använda programmet. Vad gör du om du behöver uppgradera din piratkopia och inte får tag på nya versioner? Du riskerar att stå med bortkastad investering i form av tid.

Ska jag var ärlig tänkte jag också i de banorna och började leka med Revit (som sagt, det är ju rätt coolt att man kan bygga med skivor, isolering, reglar och få ut specifikationer på materialåtgång etc) men insåg att det är smartare att lägga tiden på Sketchup, som är gratis och fyller de flesta behov för en lekman. Revit har verkligen hög inlärningströskel, och då har jag ändå använt 3D-modelleringsverktyg i 22 år (jodå, de fanns på den tiden).

/A
 
Nu skulle jag iofs inte öppet erkänna att jag använder pirat kopier och som sagt så beror det på kraven en själv har samt nivån en vill ligga på.

Just nu så undersöker jag lite möjligheter och ska titta närmare på Sketchup Pro som har ett attraktivt pris och det går att skapa element eller grupper och så så sätt lägga till samtliga delar som ingår i bygget, men kräver samtidigt att du tillverkar det medan Revit erbjuder en annan väg.

Ska faktiskt nu kolla lite mera på Pro...
 
Nu när jag kollade igenom den här filmen http://www.youtube.com/watch?v=yoHvByoq4Wc&feature=relmfu
samt möjligheten till att använda Mxwell Renderings eller Vray så får jag nog ärligt erkänna att Pro känns attraktivt och enklare att komma igång med i och med att jag redan hanterar den normala Sketchupen...

Trodde inte att Pro hade de möjligheterna som jag nu hittar - en god nyhet.
 
Revit kan vara ett otroligt bra program när man dels har kunskapen och dels inte behöver modelera ihop detaljer själv. Sketchup kan ses som rätt primitivt men är otroligt lättsamt att arbeta med och det är många arkitekter som gör så. Personligen tycker jag att, om man ritar själv som lekman, borde köra sketchup fullt ut. Tiden revit tar att lära sig själv är långtmer krävande än att rita åtskilliga hus i sketchup. Dessutom behöver du inte känna dig begränsad av stelheten i revit när du inte vet hur du gör egna detaljer.

Till materialmängdningen som revit gör. Jag skulle aldrig sätta detta som fakta och räkna ekonomi på dem. Det du kan få ut är väggareor och antal fönster/dörrar vilket inte är särskillt svårt att få ut genom lite vanlig matematik. Det blir inte bättre än att du får sånt som du hade kunnat räkna ut på ett kick med en miniräknare i sketchup.

Personligen har jag lärt mig revit men arbetar hellre i sketchup med autocad (2d) som komplement för de tekniska utformningarna.
 
Får nog instämma med dig JPAS och när det gäller matematiken i att räkna ut material åtgång så är inte detta så svårt. Kan man geometri (ett måste för takstolar, trappor m.m.) så kan man göra en sådan kalkyl. Dock så är ett program endast ett hjälpmedel, man måste börja i rätt ände som är konstruktions detaljer, normer, tillämpad byggfysik osv - Det är ganska krävande att som privat person sätta sig in i all dessa detaljer och regler, men åt andra sidan så är det fantastiskt skoj att ha kontroll över processen.

Jag är en göra det självare och trivs med att forma något med händerna, så inte bara ska jag designa huset jag kommer även såga mitt eget virke och frilufts torka det - även det måste man lära sig även om det inte är så fruktansvärt svårt. Så Sketchup Pro, ja det kommer duga alldeles utmärkt.

Jag får passa på att tacka för alla svar som kommit - utan er så skulle jag nog fortfarande sitta och leta samt fundera på vad jag ska använda, så från mitt hjärta tusen tack. Ni är alla underbara människor.

/Patrik
 
Mängdberäkningar är enkelt om man pratar om fönster och dörrar. Men om vi pratar om volymer, främst om de är lite oregelbundet så är de inte lika lätt.

Naturligtvis för privatbruk är de inte så noga. Dock kan de ju bli lite tråkigt om man uppskattat en halv kubik för kort med betong när man ringt efter betongbilen.

I vilket fall som helst så duger nog sketchup bra för alla hemma pulare. Själv använder jag en gammal studentlicens av AchiCad för tillfället.

V-ray fungerar bra att rendera med. Annars kan jag rekomendera luxrender som alternativ. Förutom att det är en GPL baserad mjukvara. Med openCL kan man dessutom få en förhandsvisning i realtid (som skärps upp om man står still) vilket är trevligt. V-ray ska tydligen ha någon liknade funktion med, men den har jag aldrig sett.

Vet inte vilket som är bäst rakt över. Men jag föredrar luxrender även fast de tenderar att vara något långsammare (beror troligen på nån inställning)
 
  • Gilla
raspen86
  • Laddar…
Jag har kollat up Vray och beslöt mig helt enkelt för att lära mig det, finns många renderings motorer där ute och bra är det. Vray är alldeles ypperligt och kostar inte så mycket så det blir att investera i Pro och Vray under sommaren.
 
Oneminde:
Luxrender är GPL=gratis.. tycker man ska titta på de innan man dyker allt för djupt in i V-ray. V-ray ter sig iofs att vara något snabbare, men i mitt tycke blir bilderna bättre i Luxray.

När jag testade det så fungerade inte GPU hanteringen på någon dera ordentligt, men de var förra versionen, och iaf på Luxrender så påstås de fungera utmärkt i version V1.0RC1. GPU renderingen har den stora fördelen att vara ungefär 20 gånger snabbare men fortfarande med ett helt godkänt resultat. Med en riktigt snabb dator (och liten bild) kan man praktiskt taget navigera med renderade bilder. Ska lägga upp en bild på mitt eget projekt gjort med de så fort jag har tid att göra en "skarp" version, men denna hitta jag på deras sida..
<IMG>http://www.luxrender.net/wiki/images/5/5d/SLG-gallery-classroom.jpg</IMG>
Tar typiskt 5-10 sekunder att rendera den där med GPU stöd på en bra maskin.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.