Hej,

Försöker hjälpa tjejen med att trimma in hennes värmesystem. Wirsbo-systemet är från 1994 med separata slingor + termostater i tre sovrum, vardagsrum, kök, hall och badrum.
Värmepumpen byttes innan hon flyttade in för ett år sedan, och har en innegivare vid ytterdörren i hallen som är husets varmaste plats, förutom när dörren öppnas då.
Värmen fungerade okej förra säsongen, men sedan dess har dåvarande garaget byggts om till sovrum. Där var det tidigare bara underhållsvärme och så har såklart innergolv lagts ovanpå plattan där nu, plus en innerdörr som oftast är öppen till resten av huset som kan påverka värmen. I början på hösten kändes det väldigt kallt i huset, och det börjades pillas med inställningarna på värmepumpen, men jag hittade senare att det var en säkring till Wirsbo-systemet som hade gått som gjorde att ventilerna öppnades, vilket är åtgärdat nu. Dock är det oklart vilka inställningar som ändrats på värmepumpen, och hur relevanta tidigare inställningar är nu när garaget byggts om till sovrum.

Så min tanke är att man får börja om allt från början med vilken värmekurva man ska ha. Om vi nollar alla förskjutningar och väljer den kurvan vi tror det var från början så blir det för varmt, så antar att man går ner en kurva om dagen tills man hittar rätt temperatur med termostaterna ställda på max?

Fler frågor:

Behöver frånluften trimmas in av installatör nu när det tillkommer tilluft från ett rum till? Justerar man tilluftsdon/fläkthastighet något beroende på säsong?

Hur fungerar innergivare vs inställd temperatur på värmepumpen vs kurva, speciellt när innegivaren sitter på den platsen den gör? Hur ska man tänka med inställd temperatur?
 
Frånluften behöver kanske ökas en aning om man ökar boytan i huset med ett extra rum.

NIBE rekommenderar inte styrning med innegivare vid golvvärme eftersom det är så värmetrögt. Bättre att styra med utegivare och värmekurva.
 
  • Gilla
Tommy M
  • Laddar…
Ok, tack. Ska testa att avaktivera styrning via rumsgivaren då. Om man då tycker det blir för varmt nu när det är kring 10 grader ute, så sänker man kurvan ett steg. Om det sen upplevs för kallt när det är minusgrader, vad gör man då?
 
Höjer kurvan ett steg. Om det är för varmt inne när det är milt ute sänker man förskjutningen ett steg.
 
  • Gilla
Tommy M
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.