Jag har en jordfelsbrytare (Hager 4-polig, standardmodell) som verkar rätt inkopplad (skall ta bild senare) men som inte bryter om man t.ex. kortsluter nolla + jord.
Däremot bryter den om man trycker på testknappen.

Den lilla "indikatorrutan" visar rött när den är tillslagen, är det korrekt eller indikerar det ngt fel?
 
Huruvida jordfelsbrytaren löser ut vid kortslutning av jord och nolla är beroende på hur mycket belastning som är inkopplad och hur mycket ström som går i neutralledaren.
Sannolikt ingen felkoppling i din anläggning.

Har aldrig sett någon felindikator på en jordfelsbrytare. Det är säkert bara en tillslagsmarkering som du ser.
 
Den röda indikerar att strömmen är på, därav den "farliga" färgen röd.
 
  • Gilla
lindahl
  • Laddar…
Och som sagt att jord och nolla ligger ihop ute i anläggningen behöver inte betyda att JFB löser ut, även om den oftast gör det. Det händer då och då att man kommer till en anläggning som helt ologiskt löser JFB och ofta är det kontakt mellan jord och nolla någonstans långt " ut" i systemet. Överledningen brukar bli märkbar först när någon fas belastas lite hårt.
 
Tack för hjälp. Själv har jag aldrig varit med om en JFB som inte löser när man t.ex. klipper en kabel (och alltså kortsluter nolla/jord). Men det är så klart som ni säger att det beror på belastning och annat om felströmmen i dessa fall blir så hög att JFB löser.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
M martinradbo skrev:
Tack för hjälp. Själv har jag aldrig varit med om en JFB som inte löser när man t.ex. klipper en kabel (och alltså kortsluter nolla/jord). Men det är så klart som ni säger att det beror på belastning och annat om felströmmen i dessa fall blir så hög att JFB löser.
Det finns tyvärr gott om JFB som inte löser som de ska, därför viktigt du testar funktionen minst 2 gånger årligen.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
S Slugge skrev:
Det finns tyvärr gott om JFB som inte löser som de ska, därför viktigt du testar funktionen minst 2 gånger årligen
Tips på bra testmetoder (förutom testknappen så klart) när man inte äger specialutrustning?
 
M martinradbo skrev:
Tips på bra testmetoder (förutom testknappen så klart) när man inte äger specialutrustning?
Testknappen ÄR en bra testmetod, du kan även kolla så alla uttag är döda som ska vara skyddade.
Sen finns det instrument också så klart, du kan låna en Eurotester eller jordfelsbrytartestare och kolla mer i detalj, till exempel tider.
 
Testknappen är en fullt tillräcklig metod för rutinprovning. Den skapar ett litet jordfel som löser ut brytaren. Det som framförallt inte testas av testknappen är om den löser tillräckligt snabbt. Så även om den fungerar vid test med testknappen, så kan den vara för långsam.

En jordfelsbrytare skall givetvis bete sig enligt sin specifikation, men OM den blivit långsam, så räddar den ändå liv i 999 999 fall av 1 000 000 (minst).
 
  • Gilla
Slugge
  • Laddar…
Ja, men det viktigaste är att JFB fungerar när felet inträffar, är inte helt ovanligt att ingen reaktion alls uppnås, särskilt JFB i lite tuffare miljöer som fuktiga, kalla eller utomhus har jag sett mycket fel på.

Köper man de billigare modellerna har tillverkaren ofta angett ett (orimligt) krav på månatlig funktionstest.
 
Tack för alla svar. Jag får acceptera att kortslutning av jord + nolla pga olika faktorer inte alltid löser JFB.

Viktigast är så klart att den fungerar när ett riktigt fel inträffar.
 
För att testa om ett uttag skyddas av jordfelsbrytare kan man i en stickpropp koppla in en svag glödlampa mellan ett stift och jord. Se bara till att ingen får för sig att använda den till belysningsändamål. Det kan spela roll hur man vänder lampan för om jordfelsbrytaren löser eller inte av nämnda orsaker.

Angående varför det inte alltid löser när man lägger ihop jord och nolla. För att det skall gå ström genom jorden när den läggs ihop med nollan krävs en potentialskillnad. Eftersom de sitter ihop i centralen kan potentialskillnaden bara uppstå genom att det går ström genom nollan. Ett enkelt exempel är en belastad grupp på en i övrigt obelastad central. Lägger man ihop nolla och jord kommer hälften av strömmen att gå genom nollan och hälften genom jorden eftersom de båda ledarna är lika långa och har samma area. Då kan man i teorin belasta gruppen med 60 ma innan en 30 ma jordfelsbrytare löser.

Om vi i stället belastar en annan grupp än den som har kontakt mellan nolla och jord så kommer belastningen att skapa en potentialskillnad mellan jordskena och nollskena. Den största delen av strömmen kommer att gå från nollskenan genom jordfelsbrytaren till jordskenan eftersom det är den vägen som har den lägsta resistansen. Men en liten del av strömmen kommer att gå från nollskenan ut genom nolledaren till den felande gruppen och tillbaka genom jordledaren och till jordskenan. Vid tillräckligt hög belastning kommer denna ström att räcka för att lösa jordfelsbrytaren. Erfarenheten visar att det oftast men inte alltid är tillräckligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.