Jag har tre brytare till två lampor som funkar som sig bör att jag släcker el tänder båda lamporna med omk på den våning jag är . Två trappomkopplare och en korskopplare. Nu vill jag byta korskopplaren som jag har så jag den får två brytare. Den en ska ha kvar samma funktion som tidigare kunna släcka o tända de två befintliga lamporna och den andra brytaren ska sköta den nya lampan. Den nya ska inte kunna tändas o släckas från trappomkopplarna. Hur koppla? Kan jag sätta dit en Schneider 1821404?
 
Du skulle behöva en dubbel korsomkopplare, men sådana finns inte. Den du länkar till är en kronomkopplare.

Vill du ha kvar trappkopplingsfunktionen, dvs en bistabil vippa för av/på i alla tre strömställare? Då behöver i så fall korsomkopplaren flyttas till någon av ytterändarna så att du kan montera en dubbeltrapp på stället du vill utöka. Det kan innebära en omöjlig ledningsdragning (för många trådar i befintliga rör) så det behöver undersökas beroende på hur din kretslösning ser ut och rörens skick (avstånd och antal böjar).

Andra alternativet är att montera en ny strömbrytare under/bredvid den befintliga.

Tredje alternativet är en tryckknappslösning, dvs återfjädrande strömbrytare som styr ett impulsrelä. Då kan du använda den kronomkopplare du länkar till.
 
  • Gilla
Hhus och 1 till
  • Laddar…
Du skulle behöva en dubbel korsbrytare men det finns inte. Det du får göra är att försöka flytta en av trappbrytarna genom att dra om mellantrådar/faser och tändtrådar
 
  • Gilla
Hhus
  • Laddar…
Tack för svaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.