I vårt hus finns det en trappa upp till övervåningen som är helt hopplös. Den byggdes ca 1970 i samband med att vinden inreddes och den är smal, brant och omöjlig att gå rak i om man är längre än 1,70 m.

Som ni förstår funderar vi på att byta ut den. Öppningen i taket upp till vinden kan förlängas en del, men inte breddas pga väggplaceringen uppe och nere. Öppningen är nu 80 cm bred och vi måste alltså hålla oss till den bredden.

Efter att ha läst lite gamla trådar här och surfat runt lite har jag fått intrycket att 90 cm numera är den minsta bredden för en standardtrappa. Stämmer det? Innebär det i så fall att vi blir tvugna att göra en dyrare speciallösning om vi vill byta ut den gammla trappan? Kan det vara så illa att det är olagligt att bygga en ny 80 cm trappa pga någon byggnorm?

Alla tips och svar mottages tacksamt!
 
Trappor verkar vara "specialtillverkade" även om de är 90cm breda. Trapptillverkarna tar era mått och sen har dom nåt specialprogram som ritar upp trappan och sen har de maskiner som gör stegen utifrån dessa ritningar. Så det blir nog inte dyrare med 80cm, snarare tvärtom eftersom det borde bli lite mindre material.
 
Svante R. skrev:
I vårt hus finns det en trappa upp till övervåningen som är helt hopplös. Öppningen är nu 80 cm bred och vi måste alltså hålla oss till den bredden.
Vår trappa(or, 3 våningar) är 70 cm bred och 45 graders lutning :) :( :'(

Har oxå tänkt göra om men det är lite svårt pga planeringen av huset från 1920.
 
:cool: Som riktlinje inom en bostad så rekommenderas det att trappschaktet ej bör vara smalare än 90 cm. Fribredden (avståndet mellan vägg eller vägghandledare och handledare) i trappan bör ej understiga 80 cm. ;)
Det är inte olagligt att ha en smalare trappa, snarare opraktiskt. :)
 
Immobil skrev:
Det är inte olagligt att ha en smalare trappa, snarare opraktiskt. :)
Jag vet, men att bredda schaktet skulle vara ännu mer opraktiskt med tanke på hur vårt hus ser ut. Vi får leva med en 80 cm trappa, och rikta in oss på en där man kan går rak utan att slå huvudet och gå nedför utan att vrida på fötterna (den nuvarande är så brant att bara halva foten får plats på trappsteget när man går nedför - livsfarligt).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.