När jag slår på LED i badrum löser jordfelsbrytaren ut i ca 50 % gångerna. Jag antar att strömrusningen till trafon löser ut jordfelsbrytaren. Kan jag montera t.ex en kondensator för att undvika detta problem?
 
Vad är det som får dig att tro att det är starkströmmen som får JFBn att lösa?

Vad är det för lampor & drivdon?
Vilken effekt är det på lamporna?
Har du dimmer till lamporna?
 
Bara en kontrollfrågan: Det är alltså jordfelsbrytaren som löser, inte en automatsäkring? Och är det verkligen jordfelsbrytare, inte en personskyddsautomat (kombinerad säkring och jordfelsbrytare)?

En jordfelsbrytare (om vi antar att det är det frågan handlar om ) löser inte ut för en strömrusning. Den löser för att det ”försvinner” ström fel väg. Om skillnaden mellan ström till förbrukarna, och ström tillbaka är mer än 30mA löser brytaren. En sådan skillnad betyder att ström går fel väg, ex. genom en människa mot jord, den räddar då liv.

Men om man har överledning mellan returledaren (nollan) och jord någonstans i anläggningen. Så går ex. 1% av strömmen fel väg ifrån nollan mot jord. Om då strömmen i nollan ökar kraftigt (strömrusning) så blir 1% av strömmen mer än 30mA. Då kan ett fel var som helst i huset triggas av stor ström någonannanstans.
 
Öppen elektrisk krets med en jordfelsbrytare, säkringar och kablar i en vit distributionspanel.
Så här ser det jag kallar jordfelsbrytare ut. Den vänstra delen alltså.

LED- spottorna är ett kit från Ullared, där AC/DC convertern är märkt inp. 220-240V, outp.12V.
När jag slår på spottarna löser jfb ut ungefär varannan gång. Har vant oss vid det nu- så vi tänder inte spottarna om vi inte har med oss en flaska skumpa, men ibland har man bråttom och tar fel kontakt.
Eftersom normcentralen och spottkontakten hänger på var sin sida på samma vägg och alldeles nära dörröppningen hör jag precis när jfb löser ut.
 
B BGA skrev:
När jag slår på LED i badrum löser jordfelsbrytaren ut i ca 50 % gångerna. Jag antar att strömrusningen till trafon löser ut jordfelsbrytaren. Kan jag montera t.ex en kondensator för att undvika detta problem?
Hej BGA

Jag har, bl.a. vid olika tillfällen fått frågor om, varför start av dammsugare då och då (inte jämt) har löst ut jordfelsbrytare.

Det som där hittades, var att Y-kondensatorn i EMC-filtret i en mikrovågsugn (ansluten till samma fas men ej i drift) skapade en kort läckström till jord på grund av att inkopplingen av dammsugaren innebar att fasspänningen hade en kort ”dip” (”sag” på engelska).

I samband med EMC-laborationer (vid undervisning) har även elever fått studera fenomenet.

När kontakten till mikrovågsugnen drogs ut försvann problematiken, eftersom EMC-filtret i mikrovågsugnen, som sitter vid ”strömintaget” och före mikrovågsugnens strömbrytare, då kopplades ur.

Om det är detta din problematik vet jag inte, eftersom en dammsugare rimligen har en betydligt större och längre inkopplingstid än din nätdel.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Om du inte hittar en mikro eller dylikt att plugga ur så behöver du alltså en annan lösning på problemet. Ett alternativ är att försöka dämpa startströmmen och sprida ut den i tid. Det kan t.ex göras med ett NTC-motstånd eller annan avsedd startströmsbegränsare, men det finns mig veterligen inga färdiga produkter som passar en starkströmsinstallation. Ett motstånd utvecklar t.ex värme.

Återstår då att byta drivdon till belysningen och hoppas på att det hjälper. Det går inte att läsa sig till i specifikationen utan man får chansa. Det är ett modernt och besvärligt problem detta.

Ett alternativ kan vara ifall det är möjligt att mata belysningen från en annan gruppledning, helst lång. Ledningen kommer då att dämpa strömmen lite.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.