Nu har jag varit från forumet sedan källaren blev klar för 1,5 år sedan. Eftersom fasaden visar allvarliga tecken på omvårdnadsbehov är det dags för projekt igen, och att hänga lite här..

Lite bakgrund:
Trähus från 1944 i två plan med källare
Ommålat för ca 5-6 år sedan med Demidekk Optimal, vi köpte för 4 år sedan
Troligen (?) ursprungligen målat med en linoljefärg

Några bilder:
http://www.wigert.org/Bilder/Fasad/IMG_1620.JPG
http://www.wigert.org/Bilder/Fasad/IMG_1623.JPG
http://www.wigert.org/Bilder/Fasad/IMG_1624.JPG
http://www.wigert.org/Bilder/Fasad/IMG_1627.JPG

Det som händer nu är att det understa färglagret släpper och skapar bubblor. Främst på västfasaden, men några få mot söder och norr (mot öster verkar det vara mer noggrannt skrapat). Jag har skrapat och bättringsmålat nu under 3 somrar och det kommer hela tiden nya färgsläpp. Jag misstänker att jag måste skrapa ner till träet för att få en bra yta att måla på. Lockläkten är dock väldigt grå och sliten. Panelbrädorna ser lite kådaktiga ut men suger dock bättringsfärgen helt ok. Tyvärr har panelen endast målats på plats så bakom lockläkten är det omålat. Något som jag också observerat är att temperaturförändringarna gör att färgen sträcks ut och dras ihop mellan lockläkten och panelbrädan. Detta gör såklart att vatten till slut tränger in bakom färgen.

Någon som har tips på hur jag skall göra?

1. Riva bort all panel och sätta ny, ev med mindre tilläggsisolering 30-50 mm. Flytt av fönster och ev förlängning av takfoten lockar inte..... ev måste jag också sätta ny sockel för att huset inte skall se ut som en svamp
2. Blästra fasaden ren och byta locklisterna samt foder
3. Skrapa panelbrädorna och sätta nya locklister och foder
Fler alternativ?

Det finns ju såklart fördelar i alla alternativ, vad tycker forumet?

Ny panel på Byggmax kostar ju inte så mycket, men jag har ingen lust att få stormfällt Gudrun-virke utan helst norrländsk gran. Har någon tips på bra leverantör av garanterat kvalitetsvirke?

/Peter
 
Jag hade nog bytt panelen helt å hållet.
Panel på Byggmax hade jag inte inhandlat, ytan välj någon riktig "brädgård" istället.
Vi har handlat våran panel på Beijer i GBG, väldigt fint virke, raka å fina. Visst finns det dåliga brädor där oxo, men det är få, behövde inte sålla bort så mkt.
För våran del, så behandlar vi all panel men impregneringsoljan Tinova V samt färgen Tinova VX, å hoppas på bästa resultat! :)
 
Håller nog med Poggan. Men försök att få tag på fint virke. Det finns säkert nån här som vet bättre, men Byggmax kanske man ska undvika. Troligtvis så är det väl samma kvalitet överallt. Har snickare som byter brädor hos oss på jobbet, och dom har köpt virke lite överallt i Göteborg med omnejd. För mig är det samma kvalitet oavsett vart dom kommer ifrån.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.