Har ju noterat en del frukt och bärväxter och buskar i lågprishandeln, typ Lidl, Jem i fix, Byggmax.

Hurdana kvalitet är dessa i jämförelse med typ plantagen, etc andra plantskolor?

Köpte en buske på Plantagen i höstas och satte, skulle klara sig långt norrut men dog ändå trots högt pris.

Ett äppelträd på Lidl för några hundra jämfört med ett för det dubbla på närmsta plantskola, kan man räkna med att det ena håller bättre än det andra? Eller är det ocker priser i den handeln?
 
Jag tror det är ganska många faktorer utom odlarens kontroll som påverkar om en planta mår bra eller inte när den planteras ut. Vissa plantor kommer helt enkelt dö och då får man ersätta dem.

Det som man tummar på om man ska pressa priserna är att man driver upp växterna snabbare, vilket ger klenare växter som har sämre chans att klara sig. Det är över vanligt att man stimulerar blomning och fruktsättning innan växten "är redo" för att det ska se attraktivt ut i butiken. Plantagen är definitivt en syndare där med, jämfört med ännu dyrare plantskolor som bryr sig mer och i viss mån driver upp sina växter själv.
Har en dubbelt så dyr växt då dubbelt så stor chans att klara sig och må bra? Tveksamt :) Ibland är det helt klart värt att köpa billiga växter och chansa.

När det handlar om fruktträd, rosor och andra ympade plantor så skulle jag definitivt köpa den dyrare. Ympning är en konstform och misstag kan visa sig många år efter, när växten etablerat sig. Tråkigt att lägga ut fem-tio år av kärlek och skötsel på ett fruktträd som sen visade sig bli fult och dåligt, för att man skulle snåla in någon tusenlapp på inköpspriset.

Mitt bästa spartips är att driva upp så mycket som möjligt från frö själv. Då kan det bli både bra och billigt. Växtlamporna betalade sig första året när vi drev upp över hundra plantor som annars skulle kostat 50-100 i kruka.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.