Vi ska bygga trädäck i sommar och för att slippa den fula gröna färgen och tungmetallerna överväger vi att kosta på sibirisk lärk.

Torkar och krymper sibirisk lärk på samma sätt som tryckat så att man lägger varje trallbräda dikt an och därmed får en naturlig spalt senare? Eller är den stabilare så att man lägger med en liten spalt emellan?

Är det förresten någon som åkt till Estland och handlat lärken där? Jag frågade detta i en tidigare tråd men tar upp det igen. Kan man tjäna på det?

mvh /Pelle
 
jag det är intressant fråga, vill veta mera.. :p angående krymp frågan
 
Så här fungerar det, om du köper en lärk som är riktigt torkad, dvs ca.18% i fuktkvot och som du är säker på kommer från Sibirien (vilket innebär hög andel kärna samt tätvuxen) så kommer du knappt märka av någon krympning på ett tralldäck monterat utomhus. Om du däremot monterar trall i ett inglasat uterum bör du låta virket anpassa sig i några veckor före montering inne i uterummet. Anledningen till att impregnerad furutrall sväller & krymper mer än lärk beror till största del på förmågan att dra till sig vatten/fukt, i en furutrall finns i stort sett endast splintved vilket bidrar till att vattnet/fukten har lätt för att tränga in.
 
jaha.. tackar för det svaret..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.