S
Två år gammal. Premium.
Ren AC/kyla-maskin. Används sålunda inte alls på vinterhalvåret.
Rätt inställning yes, snöflingan/cool och inte ”lägre ljudvolym”.

Nu ger den uppenbart inte samma kyleffekt som föregående sommar. ☀️🥵
Inga missljud, felmeddelande (appen) eller dyl.

Fattar att tipset ”Ring och boka tid med servicetekniker” (vilket inte torde bli av i brådrasket, semestertider) är bra, men vad kan man göra själv som lekman?

Måne ”Rengör filter”…? Var sitter detta (flera?)?
Vi har ett skydd kring vår – glesa spjälor så jag ser ganska enkelt mycket av maskinen – och det är några skruvar fnula med så jag tänker att det är bra att veta om det är lönt.

Jag har inte rotat efter manualen, månne blir man klokare av den.

🤔
 
Hur känns temperaturen på den smalare respektive den tjockare röret vid anslutningen på högre sida på utedelen vid olika fläkthastigheter i innerdelen?.

Är de hyffsat lika vid olika fläktfarter inomhus och ganska kalla (typ 5-10 grader C) så är det ganska normalt medans om smala röret blir väldigt kallt - kanske så att kondensen fryser medans den tjocka röret är nära rumsvärme även vid de lägre fläktpådragen i innerdelen så är det indikation på köldmedelsbrist.

I högsta fläktläget i innerdelen kan det dock blir varm tjock rör utan att det är fel om rummet innedelen kyler är varmt och den smala röret inte samtidigt går under 0 grader (dvs. att inte kondensen fryser) då man det läget ligger på max på AC:n i kapacitet.

har man läget att smala röret blir iskall tom. frostar och den tjocka röret nära rumsvarm vid flertal olika fläkthasigheter i innerdelen så är det inget man kan göra själv utan det är service på maskinen för att det är en läcka i kylkretsen och det fattas köldmedel.

---

På innerdelen så kan man fälla upp eller fälla ned hela fronten och bakom dessa brukar det sitta ramar med 'myggnätsgaller' som agerar luftfilter - dessa kan man dra ut och dammsuga med dammsugaren och ev. spola under kran och borsta med diskborsten för att bli av med allt damm och sedan skaka av dessa från vatten, torka med handduk och sedan sätta tillbaka dessa.

Har innerdelen gått halvår eller mer utan att dessa filter rensas så kan det vara ganska rejält igensatt med damm och det är dålig fart på luften ur innerdelen fast den går på max fart.


---

På utedelen får man kolla att flänsarna inte är täckta av gamla löv och annat som hindrar cirkulation och vid normal AC-drift så kan man när man känner med fingar och handflata efter flänsarna att den kanske är en aning jummen (då flänspaketet är bara några få grader varmare än lufttemperaturen utomhus) med kanske märkbara stråk (underkylning av kondensatet sker) som är lite kallare om maskinen har tillräckligt med köldmedel.
 
Redigerat:
  • Gilla
Nixon90
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.