Vi ska köpa en tomt om det blir positivt förhandsbesked på den, vilket beslutas i nämnden i december. Då ska köpekontrakt skrivas på av säljaren, sedan skriver vi på och skickar handpenning (+kostnad för nybyggnadskarta som tydligen bara nuvarande ägare kan beställa?).
Våra funderingar:

1. Bör man skriva in i kontraktet att avtalet + handpenning går tillbaka om det inte blir bygglov i ett senare skede?
2. När ska man skriva på köpebrevet? Efter bygglovet är klart?

Vi har skrivit in ett villkor i kontraktet att vi ska ha tillgång till tomten vad gäller röjningsarbete före köpebrev är upprättat så att vi kan röja bort träd och sly. Ett litet krux är också att säljaren bor i ena delen av landet och vi (och även tomten) befinner oss i en annan del många mil bort. Tomtsäljaren kommer troligtvis till vår stad när det är dags för köpebrev medan kanske handpenning och köpekontrakt kan ordnas med betalning via Internet samt via postgången.

Råd och tips emottages tacksamt angående detta.
 
A-M skrev:
Våra funderingar:

1. Bör man skriva in i kontraktet att avtalet + handpenning går tillbaka om det inte blir bygglov i ett senare skede?
Ja, absolut. Med en tidsgräns. "Har ni inte fått bygglov före 00-00-00 så..."
 
Hemmakatten
Har ni fått ett positivt förhandsbesked av kommunen (det vinner laga kraft tre veckor efter beslut/uppsättande på kommunens anslagstavla) finns väl ingen anledning att villkora köpet med att ni skall få byggnadslov? Förhandsbeskedet är ett bindande löfte från kommunen om att bevilja bygglov i enlighet med förhandsbeskedet. Detta gäller i tvår år.

Ni har ju genom förhandsbeskedet fått godkännande att bygga hus av viss storlek, utseende och på viss plats på tomten. Som säljare skulle jag inte vara så pigg på att villkora köpet ytterligare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.