Hej

Vi funderar på att ställa upp en husvagn på tomten vi just köpt för att ha något temporärt att bo i medan vi bygger på vår sommarstuga. Men var tömmer man en kemtoa/porta potti?

Än så länge finns ju varken vatten eller avlopp på tomten, och tömma i naturen är inte heller ett alternativ.

Går en porta potti att transportera i en bil (till var man nu tömmer) utan att det stinker?

Tacksam för alla tips kring detta!!
 
De flesta husvagnar brukar ha en sk kassettoa. Den kassetten tas ut från utsidan på vagnen och det finns en lucka att stänga. Sedan kan den transporteras i bil utan att läcka.

En vanlig portapotti har också någon form av spjäll att stänga med tror jag.
 
Hemmakatten
Börja med att anlägga avlopp och borra brunn. Då kan ni temporärt göra ett litet avstick på avloppsröret och sätta dit en vanlig WC. Dra dit vattnet (lägg slangen på marken) och montera en liten vvb i boden där ni sätter toan. Så gjorde vi. Fungerade utmärkt. Vi köpte en liten bod i byggsats billigt på Byggmax eller var det nu var. I den hade vi toa, handfat, vvb och tvättmaskin. (Toan, handfatet och tvättmaskinen fick vi av snälla grannar som bytte till nytt). Utanför den lilla boden hade vi en duschkabin som vi byggde tak och vindskydd till och liten trall. Vi bodde i husvagnen från april till december innan vi kunde flytta in i huset.Fungerade bra även om det inte var så kul att duscha när det var minusgrader utomhus - och campa har jag nu gjort så det räcker för resten av livet.;)
 
Tack för svar o tips!

Om det nu är så att det blir en kassettoa, som man kan frakta bort i bilen. Var kör man det? Tömmer man det i toan vi har hemma i lägenheten? Eller måste man hitta en camping någonstans som man då får tömma det hos (mot en avgift förmodar jag)?
 
Är tomten någorlunda stor så kan man gräva ett hål och tömma tanken i, annars får du lossa sits delen och ta med tanken till lägenheten och tömma i wc,n. Rymmer väl ca 20 liter i tanken, gör man enbart nr två så behöver man inte tömma så ofta sedan finns det lukta gott kemikalier man kan slå i sköljvattnet om det är en kemtoa.

mvh
 
Redigerat:
I min stad kan man tömma sånt, samt kemtoan på turistbussar, i anslutning till kommunens reningsverk.
 
Hm, isåfall har jag inte ägt en sån ny vagn, spolvatten till toa och färskvatten brukar vara åtskilda i vagnar med kassettoa. En toa, typ Porta Potti delar man på, den undre delen innehåller det man inte vill ha kvar så det tömmer man i hemmatoan, försiktigt så det inte stänker. Går bra att transportera
 
Kurtivan, tror du har rätt i det du skriver att vattnet är åtskilda.(y)

mvh
 
  • Gilla
Kurtivan
  • Laddar…
Vi har pottaporti i båten. Det finns miljövänliga medel att köpa som man häller tillsammans med "avfallet". Vi har vår toa under sängen i båten och har varit ute 4-5 dagar i högsommar som längst utan att tömma och inte haft luktproblem (då har vi endast gjort de stora besöken på toan).
Ett tips är att inte kasta pappret i tanken så blir det lättare att tömma, gör som du gör på semester vid medelhavet och kasta pappret i en papperskorg bredvid. Annars kommer det komma en enorm klump med papper på slutet när du tömmer, har du inget papper i så är det mer en lättrinnande sörja...
 
  • Gilla
Miss SG
  • Laddar…
Det går bra att använda toapapper till husvagnstoaletter och portapotti men det skall vara en speciell sorts papper som löses upp i behållaren som man skall ha med en viss mängd kemikalier och vatten i. Det blir inga klumpar då. Rätt dyrt papper dock.

Kasettoaletter i husvagnar har en egen behållare med spolvatten då även det skall innehålla ett speciellt medel. Har inget med färskvattensystemet att göra alltså.
 
Praktiskt båtägande gjorde ett test på snabbupplösande papper för flera år sen och det var ett helt vanligt papper som löstes upp snabbast, med reservation tror jag det var Lambi.

Vi hade specialpapper i början, dyrt och svårare att få tag på och tanken är ju inte så stor så ska man göra alla besök får man tömma ofta och inget papper vi haft har hunnit lösa upp sig, så det var ett tips som baserades på våra egna erfarenheter.

HandySmurf skrev:
Det går bra att använda toapapper till husvagnstoaletter och portapotti men det skall vara en speciell sorts papper som löses upp i behållaren som man skall ha med en viss mängd kemikalier och vatten i. Det blir inga klumpar då. Rätt dyrt papper dock.

Kasettoaletter i husvagnar har en egen behållare med spolvatten då även det skall innehålla ett speciellt medel. Har inget med färskvattensystemet att göra alltså.
 
Vi använder vanligt toa papper
 
Det har vi alltid gjort också, men det kanske är skillnad om vagnen är stillastående mot om man kör och det skvalpar runt hela tiden? Vi har inte varit stillastående.
 
Vår vagn har stått stilla i nästan ett år. Vanligt papper inget problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.