Hemmakatten
Det har börjat tjuta något så fruktansvärt när man använder varmvattnet. Till och med så mycket att när varmvattnet i duschen slogs på så vibrerade (den avstängda) kranen i köket.

Huset byggt 2006. Rör-i-rör överallt utom i teknikrummet. Där har vi inkommande vatten (enskild brunn) och en vattenmantlad pelletskamin med ackumulatortank med slingor för golvvärmen och varmvattnet. Rören är i koppar från inkommande vatten och till och från tanken och till fördelaren (heter det så?) med alla rör-i-rör (både kallt och varmtvatten. Det är dock bara varmvattnet det låter om.

Vad kan man göra?
 
Skulle väl kunna vara ngn backventil eller trasig blandare någonstans. Prova att öppna alla tappställen för att se vad som händer.
Tjuter det oavsett hur mycket flöde du nyttjar?

Mattias
 
Hemmakatten
Det tjuter mer ju varmare vattnet är som tas ut. Hann inte kolla alla tappställen i går, men tack för tipset, ska göra det i kväll.

Kom på att vi har två tappställen utomhus, en bara kallvatten, men det andra tappstället har både kallt och varmt vatten. Och på de tappställena brukar folk dra åt för kung och fosterland. Men eftersom vattenutkastarna (FMM) är själdränerande så borde det väl inte finnas någon backventil.
 
Det bör finnas en backventil för inloppet till varmvttenberedaren. Det får inte kunna komma ut varmt vatten till kallvattnet. Sedan kan det finnas även till badrummet osv.

Jag har varit med om liknande oljud, men då har det varit en blandare som det varit problem med. Men om ljudet uppstår vid användning av flera olika blandare så måste det ju rimligen vara fel på någon central del, som ex. en inloppsventil till beredaren, eller blandaren som sitter på utgående varmvatten från beredaren, där brukar man ha en blandare som skall sänka tempearaturen för att undvika skållning.
 
Oljudet kan nog fortplanta sig i hela tappvatteninstallationen. Så det går nog inte att utesluta något. Men börja med komponenterna kring vv.
Glöm inte backventilen i påfyllningen till värdesystemet.
Mattias
 
Börja först med att motionera blandventilen för termostaten till varmvattnet (den som begränsar varmvattentemperaturen till ca 55 grader). Det brukar sitta en backventil i den och det är nog den som bråkar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.